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ALL COUNTY INFORMATION NOTICE NO. I-25-03

TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS
ALL CalWORKs PROGRAM SPECIALISTS
ALL FOOD STAMP COORDINATORS

SUBJECT: ELECTRONIC BENEFIT TRANSFER (EBT) QUESTIONS AND ANSWERS

The purpose of this notice is to provide responses to questions submitted by counties
regarding benefit replacement, staggered issuance of food stamp benefits, and change of
payee/head of household in an EBT environment.

BENEFIT REPLACEMENT

1. Under what circumstances can lost or stolen benefits be replaced?

Recipients are instructed to immediately contact the EBT contractor [Citicorp
Electronic Financial Services, Inc. (CEFS)] by calling the automated response
unit or customer service center, or the county to report that their card has been
lost or stolen.  At the time of such report, the recipient is issued a replacement
card, the lost or stolen card is immediately deactivated and no further use of the
deactivated card is possible.  Any benefits accessed prior to the report of the
loss or theft of the original card cannot be replaced.  If the original card is not
deactivated (due to inaction by CEFS or the county), any benefits accessed
subsequent to the report shall be replaced.

However, in those counties opting for mail-based issuance of EBT cards and
Personal Identification Numbers (PINs), there may be circumstances in which
the mailed card and PIN (sent separately) are not received by the recipient.  In
those cases, the recipient is entitled to replacement of benefits accessed prior
to their reporting the non-receipt of the card.  In such cases, CDSS strongly
recommends that any recipient whose card has been stolen from the mail prior
to receipt be issued their replacement card over the counter.  Again, such
benefit replacement can only occur during the EBT conversion period and for
initial issuances in those counties choosing mail-based card and PIN issuance.

BENEFIT ISSUANCE

2. Federal Food Stamp regulations mandate that not more than 40 days shall
elapse between the issuance of any two allotments provided to a household
participating longer than two consecutive months.  Due to the provisions of the
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Hunger Prevention Act, a household can be issued both the first and second
month’s allotments during the first month if the application is approved after
the 15th day of the month.  Under this scenario, due to benefit staggering, it is
possible that a period greater than 40 days will elapse between the initial
double month issuance and the issuance date in the third month.  Does this
situation, preclude the staggering of benefits in the third month?

No .  The 40-day rule does not apply in this circumstance.  This is clarified in
Federal Register Volume 60, No. 79 dated April 25, 1995 as follows:

“Whenever staggered issuance is utilized, the State agency must ensure that
the interval between any two issuances after the first full month of participation
is not longer than 40 days as required by Section 7(h) of the Act, 7 U.S.C.
2016(h)(2).  This applies to instances in which a State agency changes its
issuance system, decides to no longer stagger within a system, or is
fluctuating the issuance schedule by a day or two within a current staggered
system.  The only exception to the 40-day limit occurs for some
households which apply after the 15th day of the month and receive their
first and second month’s benefit as a combined allotment.  Since they
may receive their benefits for the first and second months of
participation in the first month, more than 40 days may elapse before
they are put on a regular issuance schedule, beginning with benefits
issued for the third month.”

CHANGE OF PAYEE/HEAD OF HOUSEHOLD

3. There are circumstances in which a head of household/primary payee leaves
the home mid-month and another individual (such as a non-needy grandparent
assumes responsibility for the care of the remaining household members.) In
such cases the case worker often simply deletes the head of household/payee
from the case record and adds the grandparent as the payee.  If there are any
benefits remaining in the EBT account, the new head of household/payee has
access to those benefits.  Is this acceptable or should this be considered an
overpayment?

EBT does not impact eligibility requirements.  For both cash assistance and food
stamps, eligibility for benefits is determined as of the household/assistance
unit’s circumstances on the first day of a month.  In circumstances such as
those referenced above, the only way the new payee (grandmother in this
example) is entitled to benefits remaining in the account is if the departed head
of household/payee chooses to make the benefits available.  This can be
accomplished by designating the grandmother as authorized representative
and/or designated alternate cardholder or by the departed head of
household/payee providing their card and PIN to the grandmother.  The CWD’s
responsibility in such a scenario is to provide the grandmother with her own EBT
card and PIN with access only to those benefits to which she is entitled.
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 It is the CWD’s responsibility to ensure that the correct benefits are only made
available to the appropriate payee.

Additional policy clarifications will be forthcoming in the future.  If you have any
questions or would like to discuss these issues further, please contact Stan Cagle,
Manager, EBT/ Welfare and Technology Unit, at (916) 654-1529 or David Badal of
the Program Technology and Support Bureau, at (916) 654-1405.

Sincerely,

Original Document Signed By

DEBORAH MCFADDEN, CHIEF
Program Integrity Branch

c:  CWDA
     CSAC
     Chris Dunham, EBT Project Director


