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ALL COUNTY INFORMATION NOTICE NO.  I-15-03 

 
 
TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 

ALL CalWORKs PROGRAM SPECIALISTS 
 
 
 
SUBJECT: CALIFORNIA WORK OPPORTUNITY AND RESPONSIBILITY TO 

KIDS (CalWORKs) APPLICATION AND INTERVIEW REQUIREMENTS 
QUESTIONS AND ANSWERS  

 
REFERENCE: MANUAL OF POLICY AND PROCEDURES (MPP) 40-101, 40-105.1, 

40-107.1, 40-131.12, 40-161,40-181.31, 80-301.a (7),  82-828.2 & .23, 
63-300.4  

 
The purpose of this All County Information Notice (ACIN) is to provide counties with 
answers to questions regarding face-to-face interview requirements.   
 
1.  Question:  Is the second parent or step-parent in a two-parent family also 

required to attend a face-to-face interview? 
 

Response:  Yes. Manual of Policies and Procedures (MPP) Section 80-301.a (7) 
defines an applicant as the person who requests aid, or a person on whose behalf a 
request for aid is made.  Therefore, both parents in a two-parent case are 
considered applicants and must attend the face-to-face interview.  In a stepparent 
case, the stepparent is required to participate in the face-to-face interview if he/she 
is included as an optional person. 
  
MPP 40-131.3 provides the content of the interview.  One purpose of the interview is 
to ensure that all responsible parties are informed of their rights and responsibilities 
described in MPP 40-107.1.  Although only one parent is designated as the 
caretaker payee, this does not reduce the responsibility of the second parent in the 
home.  Both parents are applicants/recipients and are held equally accountable for 
accurate reporting and for the repayment of overpayments.  
 
For redeterminations, MPP 40-181.31 requires that the annual redetermination 
include an interview with the parent or person responsible for the child or the person 
having responsibility for the care and control of the child. It does not require that this 
interview take place face-to-face.  A home visit as defined in MPP 40-161 may be 
scheduled if the applicant/recipient has physical or mental barriers which limits 
his/her abilities to attend a face-to-face interview.  
 

REASON FOR THIS TRANSMITTAL 

[  ] State Law Change 
[  ] Federal Law or Regulation 
 Change 
[  ] Court Order 
[  ] Clarification Requested by 
     One or More Counties 
[X] Initiated by CDSS 
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2.  Question:  Are both parents required to attend the same face-to-face interview 
during the intake and redetermination process?   

 
Response:  No.  MPP 40-131.11 provides that a face-to-face interview take place 
with the applicant prior to the granting of aid.  Therefore, this regulation supports the 
need for both parents to attend a face-to-face interview, but the interviews can occur 
separately.  See the response to question one above regarding the need for an 
interview to occur only with the person having care and control of the child at 
redetermination. 
 
As noted in MPP 40-101.12 and MPP 40-107.1, the county is responsible for 
assisting the applicant/recipient in performing his or her responsibilities to secure aid 
to which he/she is eligible.  When requested by the applicant, the county should 
make every effort to assist the applicant by scheduling appointments at a convenient 
time, especially when the applicant is working and will need to get time off from 
his/her job.  However, it is not required that county workers rearrange normal work 
hours to accommodate such an interview.   

 
In addition, the regulations do not prohibit the county from informing the individual of 
their rights and responsibilities on the telephone.  However, this would not change 
the requirement for a face-to-face interview and the need for the individual’s 
signature acknowledging that they understand their rights and responsibilities.   

 
3.  Question:  Can a county require a family to bring their children to the 

interview?   

Response:  No.  Children, who are not caretakers or heads of households, are not 
required to attend a face-to-face interview.  However, counties may require the 
parents to attend a face-to-face interview, or a home visit may be conducted as, 
stated in MPP 40-161, when such a contact is necessary to clarify inconsistent 
information regarding children in the home.   

 
4.  Question:  The Food Stamp Program allows the waiver of the face-to-face 

interview.  Can CalWORKs also waive this requirement when the worker is 
conducting a joint application interview?   

 
Response: No.  There is no regulatory provision to allow waiver of the CalWORKs 
application face-to-face interview.  As stated in MPP 40-131 a face to face interview 
is required prior to granting aid.  In many counties, separate workers determine 
eligibility and benefits for each program; this does not negate the requirement for a 
CalWORKs face-to-face interview, for eligibility purposes.   
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Please contact Cheryl Almquist at (916) 653-9546 if you have questions regarding this 
ACIN.   
 
Sincerely, 
 
Original signed by Charr Lee Metsker 
 
CHARR LEE METSKER, Chief 
Employment and Eligibility Branch 
 
c: CWDA 

CSAC 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




