
July 29, 2015

ALL COUNTY INFORMATION NO. I-64-15 

TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
ALL CALWORKS PROGRAM SPECIALISTS 
ALL WELFARE-TO-WORK COORDINATORS 
ALL COUNTY REFUGEE COORDINATORS 
ALL CONSORTIA REPRESENTATIVES 
ALL TRIBAL TANF ADMINISTRATORS  

SUBJECT: CALIFORNIA WORK OPPORTUNITY AND RESPONSIBILITY TO KIDS 
(CalWORKs) PROGRAM: RELEASE OF QUESTIONS AND ANSWERS FOR 
THE CalWORKs FAMILY STABILIZATION (FS) PROGRAM 

REFERENCE:  Assembly Bill (AB) 74 (Chapter 21, Statutes of 2013); Welfare & 
Institutions (W&I) Code Section 11325.24; Senate Bill 
(SB)1041(Chapter 47, Statutes of 2012) ; SB 855 (Chapter 29, 
Statutes of 2014); County Fiscal Letter (CFL) No. 14/15-19, dated 
September 22,2014; CFL No. 13/14-35, dated February 5, 2014; All 
County letter (ACL) No. 14-12, dated February 4, 2014; ACL No. 14-
61, dated September 4, 2014 

This letter provides answers to questions that the California Department of Social Services 
received regarding the FS program. Questions regarding FS eligibility, services, and 
participation in the FS program are addressed. 

Initial implementation instructions for the FS program are contained within ACL 14-12, released 
February 4, 2014.  

If you have any questions or need further information regarding the information in this ACIN, 
please contact your CalWORKs WTW Employment Bureau county consultant at  
(916) 654-2137.

Sincerely,  

Original Document Signed By: 

KÄREN DICKERSON, Chief 
CalWORKs Employment and Eligibility Branch 

REASON FOR THIS TRANSMITTAL 
s

[  ] State Law Change 
[  ] Federal Law or Regulation 
 Change 
[  ] Court Order 
[X] Clarification Requested by
  One or More Counties 
[  ] Initiated by CDSS 

http://www.leginfo.ca.gov/pub/13-14/bill/asm/ab_0051-0100/ab_74_bill_20130612_amended_sen_v98.pdf
http://www.leginfo.ca.gov/cgi-bin/displaycode?section=wic&group=11001-12000&file=11320-11329.5
http://www.leginfo.ca.gov/cgi-bin/displaycode?section=wic&group=11001-12000&file=11320-11329.5
http://www.leginfo.ca.gov/pub/11-12/bill/sen/sb_1001-1050/sb_1041_bill_20120627_chaptered.pdf
http://www.leginfo.ca.gov/pub/11-12/bill/sen/sb_1001-1050/sb_1041_bill_20120627_chaptered.pdf
http://www.leginfo.ca.gov/pub/13-14/bill/sen/sb_0851-0900/sb_855_bill_20140620_chaptered.htm
http://www.leginfo.ca.gov/pub/13-14/bill/sen/sb_0851-0900/sb_855_bill_20140620_chaptered.htm
http://www.dss.cahwnet.gov/lettersnotices/EntRes/getinfo/cfl/2014-15/14-15_19.pdf
http://www.dss.cahwnet.gov/lettersnotices/EntRes/getinfo/cfl/2014-15/14-15_19.pdf
http://www.dss.cahwnet.gov/lettersnotices/EntRes/getinfo/cfl/2013-14/13-14_35.pdf
http://www.dss.cahwnet.gov/lettersnotices/EntRes/getinfo/acl/2014/14-12.pdf
http://www.dss.cahwnet.gov/lettersnotices/EntRes/getinfo/acl/2014/14-12.pdf
http://www.dss.cahwnet.gov/lettersnotices/EntRes/getinfo/acl/2014/14-61.pdf
http://www.dss.cahwnet.gov/lettersnotices/EntRes/getinfo/acl/2014/14-61.pdf
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Attachment 

Attachment 
Questions (Q) and Answers (A): 

 
Question 1. Can Family Stabilization (FS) services be provided to exempt or excused 

Welfare-to-Work (WTW) adults in either the family or assistance unit 
(AU)? 

 
Answer 1. Yes.  Individuals who are exempt or excused from participation in 

WTW are eligible to participate in FS if the county welfare 
department (CWD) determines that participation in FS will enable 
future participation in WTW. 

 
Question 2. Can an additional person(s), including a person(s) outside of the AU, be 

served with FS services if there is at least one WTW mandatory adult in 
the family? 

 
Answer 2. Yes.  The services provided to the additional person(s) must be 

related to the crisis preventing the WTW mandatory adult from 
being able to participate in his/her WTW plan.  

 
CWDs should reference CFL 14/15-19 for claiming and time study 
instructions for the FS program.  All FS claiming must be related to 
the mandatory WTW participant.  

 
Question 3. Are AB 429 (unaided, eligible for WTW while participating in a family 

reunification plan with Child Welfare Services) clients eligible for FS 
services? 

 
Answer 3. Yes.  The CWD must first determine that AB 429 services are 

necessary for reunification.  The CWD must also establish eligibility 
for FS services.  Linkages families are eligible for FS services if 
they have a current Family Reunification (FR) plan or WTW plan 
established by the CWD, and have a situation or a crisis that needs 
remediation to ensure that the family is stabilized prior to 
participation in WTW activities.   

 
Question 4. Can a client who is currently in sanction status due to failure to comply 

with WTW program requirements sign an FS plan to lift the sanction?  
 

Answer 4. Yes.  If it is found that a client meets eligibility criteria for FS 
services then a FS plan can be signed in lieu of a WTW 
compliance or curing plan.  The client is then required to follow 
their FS plan, the sanction would be cured, and his or her portion 
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of the cash grant will be restored the first of the following month 
after his or her FS plan is signed. 

 
Question 5. Can an individual FS plan be used in place of a WTW plan for purposes of 

beginning to count months toward the WTW 24-Month Time Clock? 
 

Answer 5. Yes.  For purposes of initiating the WTW 24-Month Time Clock, an 
individual FS Plan shall be used in place of a WTW plan.  Once a 
client signs their individual FS plan, months will begin counting 
towards their WTW 24-Month Time Clock; unless a good cause 
determination has been made.  Clients may receive six months of 
good cause in which months would not count towards a client’s 
WTW 24-Month Time Clock while participating in FS. 

 
Question 6. In a two-parent household, are both parents required to have an individual 

FS plan? 
 

Answer 6. Yes.  If the household meets the CWD’s FS eligibility criteria, then 
each adult in the household is required to have an individual FS 
plan to reflect the goals for the individual.  

 
Question 7. If a client is receiving a Domestic Violence (DV) waiver can they 

participate in the FS program? 
 

Answer 7. Yes.  A client receiving a DV waiver may participate in the FS 
program if the crisis or situation is such that it is impacting the 
client’s ability to participate in work/WTW activities. 

 
Question 8. Once a client is ready to transition from FS back to WTW due to the crisis 

or situation being resolved, is it necessary to provide a referral to an 
assessment? 

 
Answer 8. If a client is participating in FS as an early engagement activity and 

no assessment for WTW has been completed then the CWD shall 
provide a referral to assessment at the conclusion of their 
participation in FS.   

 
If the client has completed an assessment prior to their participation 
in FS, then the CWD must make a determination as to whether the 
individual’s prior WTW plan is still appropriate.  If as a result of FS 
their situation has changed then the individual may require 
reassessment and a new WTW plan. 

 
Question 9. Can a CWD revise their CWD FS plan and resubmit their plan if their plan 

changes? 
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Answer 9. Yes.  CWDs must submit updated plans to the CDSS if the county 
makes significant changes to its FS Program.  CWDs shall submit 
completed plans electronically to FSProgram@dss.ca.gov.  The 
CDSS WTW Employment Bureau will review county submittals and 
contact the county with any questions.   

 
CWDs are required to use the AB 74 CWD FS Plan (WTW 40) form 
to submit a written plan to the CDSS that describes their FS 
program.  CWDs should include any policy documents or county 
forms to document progress of FS clients, including, but not limited 
to the FS plans for clients described above.   

 
Question 10. Can a CWD carry over unspent Single Allocation funds from one fiscal 

year and use them to pay for some of the FS program costs in the 
following fiscal year? 

 
Answer 10. No.  There is no rollover authority for FS funds or CalWORKs 

Single Allocation.  A CWD must use funding in the fiscal year for 
which it is allocated.  

 
Question 11. Can CWDs use the CalWORKs Mental Health/Substance Abuse (MH/SA) 

allocation concurrently with their FS program funding for MH/SA services? 
 

Answer 11. Yes.  If a FS program recipient meets the qualifications necessary 
to claim MH/SA funds, the MH/SA funds may be used concurrently 
with FS funds to provide MH/SA services.   
 

Question 12. Can CWDs use the CalWORKs MH/SA allocation to provide additional 
funding for their Family Stabilization program (in addition to funding 
MH/SA services, see question 11)? 

 
Answer 12. No.  These programs have separate funding sources and may not 

be used interchangeably to provide funding for the FS program. 
The CalWORKs MH/SA allocation may be used to pay for MH/SA 
services under the FS program; however, additional FS program 
costs may not be covered by the CalWORKS MH/SA allocation.  

 
Question 13. If a county is reporting individuals receiving Family Stabilization services 

on the FSP14 Quarterly Status Report, should those individuals be 
reported on the WTW25/25A as well? 

 
Answer 13. Yes.  Those individuals receiving FS services that are reported on 

both forms (i.e. substance abuse, mental health, etc.) must be 
reported on both the FSP14 and the WTW25/25A reports. 
  

mailto:FSProgram@dss.ca.gov
http://www.cdss.ca.gov/cdssweb/entres/forms/English/WTW40.pdf
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Question 14. Can a client whose crisis requires services outside of those indicated in 
the CWDs FS plan participate in FS? 

 
Answer 14. Yes.  Clients with identified crisis outside of those indicated on their 

CWD FS plan should assess the client for any appropriate 
exemptions and provide barrier removal services via the traditional 
WTW program.  Additionally, CWDs may choose to service these 
clients with intensive case management services through their FS 
program even if additional services are not available through the FS 
program.  

 
Question 15. Must a client who has been evaluated and determined eligible for the FS 

program participate in FS? 
 

Answer 15. No.  If a client is referred and evaluated for the FS program, but 
does not agree to participate in the referred activities, they shall be 
referred back to the WTW program.  

 
 
 
 
 
 
 




