
 
 
 
 
 
 

 

 

   
 

August 11, 2011 
 
 
 

ALL COUNTY LETTER: 11-57 
 
 
 

TO:     ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
   ALL CALWORKS PROGRAM SPECIALISTS 
   ALL WELFARE-TO-WORK COORDINATORS 
   ALL CALFRESH COORDINATORS 
   ALL CONSORTIUM PROJECT MANAGERS 
  

SUBJECT:    CALIFORNIA WORK OPPORTUNITY AND RESPONSIBILITY TO 
KIDS (CalWORKs) AND CALFRESH PROGRAMS FREQUENTLY 
ASKED QUESTIONS AND ANSWERS 

 
REFERENCE:   ALL COUNTY LETTERS 98-35 AND 97-72, MANUAL OF 

POLICIES AND PROCEDURES (MPP) SECTIONS 21-115,  
  40-105.4(a)(1), 40-105.4(c)1(C), 40-105.5(a), 40-107(a),  
  42-711.522(e), 42-719.11, 63-504.61, and 63-504.61(a). 

 
The purpose of this letter is to provide counties with answers to questions regarding 
the CalWORKs and CalFresh Programs.  These questions were submitted to the 
California Department of Social Services by welfare advocates, in response to 
common programmatic policy questions.   
 
If you have any CalWORKs questions regarding this letter, please contact your 
CalWORKs County Consultant or call the CalWORKs Eligibility Bureau at  
(916) 654-1322.  For any CalFresh questions, please call Rosie Avena at  
(916) 654-1514 or e-mail at rosie.avena@dss.ca.gov.  
 
Sincerely, 
 
Original Document Signed By: 
 
CHARR LEE METSKER  
Deputy Director 
Welfare to Work Division 
 
Enclosure 

 

REASON FOR THIS TRANSMITTAL 
 
[  ] State Law Change 
[  ] Federal Law or Regulation Change    
[  ] Court Order 
[  ] Clarification Requested by One or 
     More Counties 
[X] Initiated by CDSS 
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CalWORKs and CalFresh Programs  
Frequently Asked Questions and Answers 

 
CalWORKs 
Immunizations 
 
1. Are County Welfare Departments (CWDs) required to inform parents about 

the immunization exemptions? 
 
Answer:  Yes.  MPP Section 40-105.4(c)1(C) requires that clients be informed of 
their right to claim an exemption from immunization requirements for religious or 
personal beliefs.  Without being informed about possible exemptions, parents will 
not know that they can voice their objections to the immunization requirements 
and qualify for an exemption.  CWDs are reminded that they must effectively 
communicate this information to applicants and recipients whose primary 
language is not English, in accordance with regulations at MPP Section 21-115 
through bilingual workers, interpreters, and/or language appropriate notices. 
 

2. How does an individual document an exemption to the immunization 
requirements based on personal/religious beliefs? 

  
Answer:  A sworn statement signed under penalty of perjury by the recipient is 
sufficient to document the exemption (MPP Section 40-105(c)1(C)).  Recipients 
are not required to explain their reasons for their personal or religious beliefs and 
counties shall not require information beyond the sworn statement. 
 

3. Eligibility and Assistance Standards (EAS) Manual Handbook Section  
40-105.4(a)(1) refers to good faith efforts to initiate immunizations for 
applicant/recipient children.  How does the county determine that an 
applicant or recipient has made a good faith effort to initiate immunizations 
for the children in the Assistance Unit (AU)? 

 
 Answer:  If the applicant/recipient is attempting to meet immunization 

requirements, but is not able to meet them due to scheduling problems or 
unavailability of vaccines, the CWD shall not impose a penalty.  For example, if 
the child has received some, but not all recommended immunizations or if 
vaccinations are delayed through no fault of the applicant/recipient, this shows 
the applicant/recipient is making a good faith effort to cooperate.  Similarly, if an 
applicant/recipient has a good reason for not being able to meet recommended 
immunization schedules, they can be determined to have good cause.  

          
 Other possible reasons for having good cause include, but are not limited to:  

applicant/recipient has transportation problems, or an applicant/recipient may be 
unable to take the child to a doctor during work hours.  When the CWD 
determines that good cause exists, the applicant/recipient shall be given an 
additional 30 days to submit immunization verification.  Additionally, the county is 
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required by MPP Section 40-107(a) to assist applicants/recipients in establishing 
their eligibility, such as obtaining necessary verification of immunizations.   

 
Time Limit Extenders    
 
4. How are CWDs to process CalWORKs time limit extenders after a person 

has been removed from the grant because of time limits? 
 

Answer:  If the county has sufficient information necessary to determine that an 
optional person or mandatorily included former recipient meets extender criteria, 
such as receipt of the specified disability benefits, or that the person turned 60, 
allowable mid-quarter actions must be taken based on extender criteria and 
known program eligibility information.   
 
When the former recipient is a mandatorily included person that is currently tied 
to an active case, the individual does not have to request to be added to the AU.  
The county will take mid-quarter action to add the individual to the existing AU 
when all program eligibility information is available.  
 
If the former recipient is an optional person, the county shall inform the individual 
that they appear eligible to receive post-time limit benefits. Optional persons are 
not automatically included in the AU and must therefore request aid.  The county 
may need to ask the individual to complete a CW 8 or SAWS 2 Statement of 
Facts form (as appropriate) in order to determine if the individual is otherwise 
eligible.   
 
If additional information is necessary to make a determination of eligibility or to 
an extender, the county is to provide the former recipient with an Extender 
Request Form (CW 2190A). 
 
As a reminder, a former recipient may request a time limit extender at any time, 
not only when that individual reaches their 48-month time limit. 
 

Compulsory School Attendance/Truancy Penalty  
 
5. Can CWDs impose a penalty on the adult whose child under 16 is not 

attending school, if the adult was not informed about the compulsory 
school attendance requirements in the adult’s Welfare to Work (WTW) 
plan? 

 
Answer:  Yes, school attendance requirements and penalties for an adult 
recipient’s child are independent of WTW plans.  School attendance 
requirements are detailed in the SAWS-2A QR, which recipients are required to 
sign during application and annual redetermination.  In addition, individuals 
assigned to WTW must be informed of school attendance requirements prior to 
or during WTW appraisal (MPP Section 42-711.522(e)).   



4 
 

School attendance requirements are also outlined in the WTW Handbook, which 
is part of a participant's WTW plan.   
 
If the penalty was imposed for failing to turn in verification, and then the adult 
turns in verification that shows that the child was attending school, the county 
shall process an underpayment for the penalty period. 
 
Prior to imposing the penalty, the county should inquire whether the child’s 
attendance issues are related to good cause.  If good cause exists, no penalty 
will be imposed.    
 

6. If a 16-17 year old child is not attending school, should the CWD: a) impose 
a penalty and then refer to WTW, or b) not impose the penalty but refer to 
WTW? 

 
 Answer:  The county shall impose a penalty, and simultaneously refer to WTW.  

In order to have his/her needs included in the grant a 16-17 year old must be 
attending school regularly as defined by the county (MPP Section 40-105.5(a)).  
Once he/she fails to attend regularly without good cause, his/her needs are taken 
out of the grant after being given timely and adequate notice.  The child also 
loses his/her WTW exemption and is referred to WTW (MPP Section 42-719.11).  
The WTW plan shall be to obtain the high school diploma or its equivalent, and 
may contain other activities, if the student volunteers and they do not interfere 
with school attendance.   
 

CalWORKs And CalFresh 
Redeterminations/Recertifications      
 
7. Can CWDs defer annual redeterminations and/or recertifications if workers 

are not able to schedule them (e.g., due to high workload?) 
 

Answer:  No.  CalWORKs annual redeterminations are required by law, and 
cannot be waived because of staffing or budget constraints.  Workers must 
ensure that the appropriate notice be sent in advance of the end of the 
redetermination period with sufficient time for there to be no break in aid.  These 
reviews are crucial, not only for updating any needed information, but to ensure 
that the worker reviews all recipient rights and responsibilities outlined in the 
SAWS 2A QR. 

 
 In CalFresh, recertifications are required by federal law, and cannot be waived or 

extended because of staffing or budget constraints.  Therefore, counties are not 
able to defer the annual recertification process because workers are not able to 
schedule them due to high workload.  The county shall complete the application 
process and approve or deny a timely application for recertification prior to the 
end of the household’s current certification period, and the county shall provide 
an eligible household with an opportunity to participate by the household’s 
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normal issuance cycle in the month following the expiration of the household’s 
certification period (MPP Section 63-504.61).  Joint processing requirements for 
Public Assistance CalFresh categorical eligible households shall also apply to 
applications for recertification (MPP Section 63-504.61(a)). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


