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ALL COUNTY INFORMATION NOTICE I-05-08 
 
 
TO:  ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
 ALL FOOD STAMP COORDINATORS 

 ALL CalWORKs PROGRAM SPECIALISTS 
 
 
SUBJECT: FOOD STAMP QUESTIONS AND ANSWERS (Q&As) 

 
 
The purpose of this letter is to provide counties with questions and answers regarding 
Food Stamp Program policy.  These questions were submitted by the Food Stamp 
Review and Advisory Team (FRAT) of the County Welfare Director’s Association.  
Answers were developed at the state level and finalized with assistance from FRAT 
members. 
 
Answers to these questions are intended to be informational and are only based on the 
general circumstances provided in the question.  For appropriate application to specific 
case circumstances, counties should refer to the regulations, All County Letters, and  
All County Information Notices that are referenced in the responses. 
 
If you have any questions regarding the attached Q&A’s, please contact Alicia 
Thomason of the Policy Implementation Unit at (916) 657-2630. 
 
Sincerely, 
 
Original Document Signed By:  
 
RICHTON YEE, Chief 
Food Stamp Branch 
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REASON FOR THIS TRANSMITTAL 

[  ] State Law Change 
[  ] Federal Law or Regulation 
 Change 
[  ] Court Order 
[] Clarification Requested by 
  One or More Counties 
[ X ] Initiated by CDSS 



 

RESTRICTED ACCOUNT – ONGOING CW/NEW APPLICATION FOR FOOD STAMP 
BENEFITS 
 
 
QUESTION:      
 
To establish a restricted account, the family has to be an ongoing recipient of 
CalWORKs and/or food stamps.  In cases where CalWORKs is on-going and the family 
is applying for food stamp benefits, should the existing restricted account (RA)  
established in the CalWORKs program be counted as a resource against the food 
stamp household’s resource limit? 
 
ANSWER:  
 
For Public Assistance (PA) households, eligibility factors which are accepted for food 
stamp eligibility without verification are “the resource, gross and net income limits;  
social security number information; sponsored alien information; and residency.”  
(MPP 63-301.72)  Therefore, for PA households making a new application for food 
stamp benefits, a restricted account will be treated as it would be treated in the 
CalWORKs program; it is excluded as a resource in the Food Stamp Program (FSP).  
No new agreement is required in the Food Stamp Program.   
 
In cases where CalWORKs is on-going and the family is applying for food stamp 
benefits, a restricted account is excluded as a resource. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
PAID CHILD SUPPORT ARREARAGES 
 

 
SCENARIO:   
 
A father is ordered to pay $100 per month child support and gets behind in his payments and now 
owes $50 in arrearage ($150 total). 

 
QUESTION:  
  
Are Child Support arrearages paid to the household excluded as income? 
  
ANSWER:    
 
Per MPP 63-502.2(p)(6), if the payment of the arrearage is also court ordered, the arrearage payment 
is excluded from gross income.  7 CFR 273.9(d)(5) (prior to the 2002 Farm Bill) specifically allowed 
deductions from income for paid child support arrearages.  Since the deduction is now an exclusion 
from gross income due to implementation of 2002 Farm Bill simplification options in November 2006, 
the arrearage policy still applies, if the arrearage is court ordered.   
 
 



SSI HOUSEHOLD MEMBER AND SHELTER COSTS 
    
       
QUESTION 
 
How are shelter costs treated when shared with an SSI/SSP household 
member? 
 
ANSWER: 
 
An SSI/SSP person is considered a nonhousehold member per MPP 63-402.2. 
Per MPP 63-503.452, “If the Food Stamp eligible household member(s) lives with 
and shares allowable shelter, utilities and/or dependent care expenses with the 
nonhousehold member, deduct the nonhousehold member's contribution from 
the appropriate expense and the net amount is the food stamp household's 
allowable deduction. If the contribution cannot be differentiated (e.g., pooled 
income), the food stamp eligible household's deduction amount shall be 
determined as specified in [MPP 63-502.373(c)].”   
 
If the contribution amount is known, deduct it from the allowable expense and 
allow only the remaining dollar amount as a deduction. 
 
If the contribution is made by the SSI/SSP excluded member, and cannot be 
differentiated from other contributions, prorate the expenses evenly among the 
members contributing to the expense.  Allow only the food stamp household’s 
prorated share as the allowable deduction.  Refer to 63-502.375 for the method 
to prorate within the food stamp household. 
 
NOTE:  With Simplification Options implemented November 1, 2006 (All County 
Letter 06-31 and All County Information Notice I-69-06) the Standard Utility 
Allowance is not prorated and actual utility costs are no longer allowed in lieu of 
the SUA. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



SSI HOUSEHOLD MEMBER -- HH ELIGIBILITY, BENEFITS AND LIMITS 
 
 
 
QUESTION: 
 
In a household with an SSI/SSP household member, is the household entitled to 
the higher $3,000 limit, exempt from the gross income test and eligible to an 
unlimited excess shelter deduction? 
 
ANSWER: 
 
The household is not eligible for an unlimited excess shelter deduction. 
SSI/SSP individuals are defined as “nonhousehold members” per MPP 63-402.2.  
As such, they are not included in a household for determining “household size, 
eligibility, or benefits”.  Also, at 63-503.453, SSI/SSP recipients shall not be 
included when determining the household’s size for the purpose of assigning a 
benefit level, comparing monthly income with income eligibility standards, 
comparing the household’s resources with resource eligibility limits or 
determining the categorical eligibility of the remaining household members. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



STUDENT ELIGIBILITY, TIMED- OUT ADULT, CATEGORICAL ELIGIBILITY 
       
 
BACKGROUND:  
  
The household consisted of the following: a mother who has been timed-out of 
CalWORKs (CW) since February 2007; a father and the two children who receive CW. 
The mother is a full-time college student and has been since January 2007. 
 
QUESTION:  
 
Does an adult enrolled at least half-time in an institution of higher education meet the 
Food Stamp Program student eligibility requirements after she/he has been removed 
from the Assistance Unit (AU) solely because of the 60-month CW time limit provisions? 
 

 
ANSWER: 
 
No.  She would not meet the requirements of a student in higher education solely because 
she timed off of CW after 60 months.  Also, she is not eligible for food stamp benefits 
because she is not meeting the Food Stamp Program student eligibility requirements in MPP 
63-406.2 that is, she is not working a minimum of 20 hours per week, she is not approved for 
state or federally financed work study, she is not exerting parental control over the children, 
she is not a recipient of CW, she has not been placed in the institution of higher education 
through an employment or training program (MPP 63-406.216) and she is not a single parent 
caring for a child under the age of 12 years. 
 
 
 
 



HOUSEHOLD CONCEPT – GRANDMOTHER HAS GUARDIANSHIP OF TWO 
GRANDCHILDREN AND CHILDREN’S MOTHER MOVES INTO THE HOUSEHOLD. 
 
SCENARIO: 
 
A grandmother has full care and control of two of her grandchildren.  A Letter of 
Guardianship filed with the courts is provided. 
 
The mother of the two children moves back into her mother’s home and applies for food 
stamp benefits. 
 
QUESTION: 
 
Must the mother apply for herself and her children? 
 
ANSWER: 
 
The household composition is dependent upon state law regarding parental rights, 
unless the guardianship is a foster care arrangement.  Parental rights are not 
necessarily severed in a guardianship situation.  If the ties with the mother are not 
considered severed by state law, all four members would be considered one household, 
because: the grandmother and grandchildren purchase and prepare meals together so 
they must be together; the children and the natural mother must be included together if 
the children are under 22 years of age, per MPP 63-402.142.  All of this ties all four 
members together as one household and the mother would have to include the children 
in her application for food stamps. 
 
However, if the grandmother’s guardianship included termination of the mother’s 
parental rights, the mother would have to apply as a separate household if she is 
purchasing and preparing separately.  Ultimately, it would be up to the county to decide 
if parental rights had been severed by reviewing the court order. 
 
If the guardianship is a foster care arrangement, the children are considered boarders 
as PRWORA changed the FSP household composition provisions (regulations were 
finalized on October 30, 2000).  The children being in foster care trumps living with the 
mother, because the children are considered boarders [MPP 63-402.141(a)].  In this 
situation, the foster children (the grandchildren) may participate in the FSP as part of 
the grandmother’s household, at her request, if she were to apply for food stamps [MPP 
63-402.322(b), ACIN I-73-04]; the adult daughter would still be a separate household, 
unless she is purchasing and preparing food with the grandmother. 
 
References: ACIN I-73-04, ACIN I-31-99, WI codes 361 & 361.5(b), National Center for 
Stat4e Courts, Pro Per Guardianship Clinic in Los Angeles, and information provided by 
FNS. 



INCOME EXCLUSIONS – BOARD OF GOVERNOR’S GRANT (BOGG) 
 
 
QUESTION: 
 
A Board of Governor’s Grant (BOGG) waives community college enrollment fees.  
In the food stamp program, would the BOGG waiver fee be exempt? 
 
ANSWER: 
 
Yes, the value of the BOGG fee waiver is exempt in the food stamp program. 
The In-Kind income is excluded per MPP 63-502.2(a)(1) which states “Any gain 
or benefit which is not in the form of money payable directly to the household, 
including nonmonetary or in-kind benefits, such as, but not limited to meals, 
clothing, public housing, or produce from a garden.”  



OVERISSUANCE – REFUND OF IMPROPER TAX INTERCEPT 
 
Scenario: 
 
The county has improperly intercepted federal income tax to recoup a food stamp (FS) 
overissuance (OI).  The Internal Revenue Service (IRS) imposes a fee per intercept so 
that the refund is actually reduced by an additional amount.  The county never got the 
fee because it went to the IRS.   
 
Question:   
 
Has the Department taken a position regarding the refund of the IRS fee?  Can the 
County be ordered to refund the fee and the claimant would have to go to court to get 
the fee amount back?  Or is the Department’s view that all the funds intercepted 
(including the intercept fee) must be refunded due to improper county action to seek 
interception?  
  
Answer: 
 
Whenever the County has an improper intercept made from Federal income tax to 
recoup FS OI, the County shall reimburse the client the amount that was improperly 
recouped.  Per All County Information Notice (ACIN) I-16-99 dated February 25, 1999 
states: 
  

“Currently the Internal Revenue Service charges a $9 administrative offset fee for 
each FS offset for [Tax Year (TY)] 1998.  Counties are responsible for refunding 
this offset fee to the client when an offset occurred as a result of a state or county 
error.  …Counties may claim offset fees as general operating costs or direct-to-
program operating costs dictated by requirements under County Fiscal Letter No. 
97/98-26 dated October 15, 1997.” 



HOUSEHOLD CONCEPT – PROBATION VIOLATORS 
 
 
SCENARIO: 
 
A client who is on probation applies for food stamps in California.  The eligibility 
worker is informed by a law enforcement officer that the client has an active 
arrest warrant for violation of his/her probation. 
 
 
QUESTION: 
 
Is evidence of an existing arrest warrant for violation of probation/parole sufficient 
to discontinue or deny food stamps without verification that the violations have 
already been investigated and officially established by the courts responsible for 
the supervision of probation as referenced in section (2) of the handbook at MPP 
63-402.224(b)? 
 
 
ANSWER: 
 
Yes.  Per the Code of Federal Regulations 7(CFR) 272.1(c)(vii), “...If a law 
enforcement officer provides documentation indicating that a household member 
is fleeing to avoid prosecution or custody for a felony, or has violated a condition 
of probation or parole, the State agency shall terminate the participation of the 
member...”  An active arrest warrant for “violation of probation or parole” is 
sufficient verification that the household member was in violation of his/her 
probation or parole.   
 
The regulations are very clear that the food stamp program excludes individuals 
who are in violation of their probation or parole as defined in MPP 63-102(p)(2).  
(MPP 63-402.224(b)).  The handbook that is listed under the MPP section is to 
be used as a guideline. 



 
RECERTIFICATION – NO NOTICE OF MISSED INTERVIEW (NOMI) REQUIRED 
 
 
QUESTION: 
 
A County agency sends a Notice of Expiration (NEC), a blank re-application form, and 
the date scheduled appointment.  The household never contacts the County 
agency.  Must the county send a NOMI? 
 
 
ANSWER: 
 
No.  The household has not re-applied, so it is not entitled to a NOMI. 
 
 
STATE REGULATIONS:  MPP Section 63-504.61 states: 
 
.61 “The CWD shall complete the application process and approve or deny a timely 

application for recertification prior to the end of the household’s current 
certification period and shall provide an eligible household with an opportunity to 
participate by the household’s normal issuance cycle in the month following the 
expiration of the household’s certification period.  …The CWD shall not continue 
benefits beyond the end of the certification period unless the household has been 
recertified.” 

 
 
 
 
  
 
 
 
 



RECERTIFICATION – REQUIRED NOTICE OF MISSED INTERVIEW (NOMI) 
PROCESS 
 
 
 
QUESTION: 
 
A county agency sends a Notice of Expiration (NEC), a blank re-application form, and 
the date and time of a scheduled appointment.  The household mails the re-
application form back, but does not attend the interview.  Does the county agency 
send a Notice of Missed Interview (NOMI)? 
 
 
ANSWER: 
 
Yes.  This household has applied, so it is entitled to a NOMI.   
 
 
STATE REGULATION:  MPP Section 63-300.461 and 63-300.463 states: 
 
.461 “The CWD shall not deny a household’s application prior to the 30th day after 

initial application if the household fails to appear for the first scheduled interview.  
A NOMI must be sent to the household reminding the household to reschedule 
their interview prior to the 30th day after application.  Only after the NOMI is sent 
and the household fails to reschedule, can the CWD send a denial notice on the 
30th day after application.” 

 
.463 “If the household fails to keep its second scheduled interview, a notice of denial 

must be issued no earlier that the 30th day after application.” 
 
 

 
 



 

RESTRICTED ACCOUNTS -- NONQUALIFYING WITHDRAWALS 
 
 
 
QUESTION: 
 
How are Restricted Account non-Qualifying withdrawals treated in the Food Stamp 
Program?  Is there a Period of Ineligibility (POI) determined in the FSHH due to a 
nonqualifying withdrawal? 
 
ANSWER:  
 
No.  POIs are not imposed in the Food Stamp Program.  According to question #13 in 
ACIN I-96-06, Restricted Account non-qualified withdrawals should be considered as 
resources counted toward the Food Stamp household’s resource limit (2,000/3,000).  If 
by the next QR7 report, the HH is within the resource limits, then the HH would remain 
eligible for benefits. 
 
For change reporting households, a nonqualifying restricted account withdrawal must be 
reported within 10 days of the withdrawal date, and is then considered a resource.   If 
the resources are below the resource limit ($2,000/$3000), then the household would 
remain resource eligible.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 

RESTRICTED ACCOUNT – ONGOING CW/NEW APPLICATION FOR FOOD STAMP 
BENEFITS 
 
 
QUESTION:      
 
To establish a restricted account, the family has to be an ongoing recipient of 
CalWORKs and/or food stamps.  In cases where CalWORKs is on-going and the family 
is applying for food stamp benefits, should the existing restricted account (RA)  
established in the CalWORKs program be counted as a resource against the food 
stamp household’s resource limit? 
 
ANSWER:  
 
For Public Assistance (PA) households, eligibility factors which are accepted for food 
stamp eligibility without verification are “the resource, gross and net income limits;  
social security number information; sponsored alien information; and residency.”  
(MPP 63-301.72)  Therefore, for PA households making a new application for food 
stamp benefits, a restricted account will be treated as it would be treated in the 
CalWORKs program; it is excluded as a resource in the Food Stamp Program (FSP).  
No new agreement is required in the Food Stamp Program.   
 
In cases where CalWORKs is on-going and the family is applying for food stamp 
benefits, a restricted account is excluded as a resource. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



TFS DISCONTINUED FOR NONCOOPERATION WITH QC REVIEW 
            
 
QUESTION: 
 
When a Transitional Food Stamp (TFS) household failed or refused to cooperate with a 
Quality Control (QC) review, should the case be discontinued for failure to comply with a QC 
reviewer? 
 
ANSWER: 
 
Yes, state and federal regulations require all households to cooperate with QC reviews. 
(MPP 63-505.13, ACIN I-21-04 Question #25) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




