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ALL COUNTY INFORMATION NOTICE  I-34-99

TO:  ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS
ALL WELFARE-TO-WORK COORDINATORS
ALL FOOD STAMP COORDINATORS

SUBJECT:   FOOD STAMP QUESTIONS AND ANSWERS

The purpose of this All County Information Notice is to provide counties with answers to
questions of Food Stamp Program policy.  These questions have been submitted to the
Employment and Eligibility Branch (EEB) through the County Welfare Directors Association
Technical Review Team.  The answers are provided in two sections according to EEB bureau
responsibilities:  Food Stamp Bureau and Employment Bureau.

If you have any questions, please contact Cindy MacDonald of the Food Stamp Policy
Implementation Unit at (916) 654-1898 or Robert Nevins of the Employment Bureau at
(916) 654-1408.
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CharrLee Metsker on 5/11/99

CHARR LEE METSKER, Chief
Employment and Eligibility Branch
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     5-6-99
FOOD STAMP PROGRAM POLICY

QUESTIONS AND ANSWERS

1. Question:

Are noncitizens who are lawfully admitted for permanent residence and who have 40
qualifying quarters ineligible for 5 years after admission?

Answer:

 Noncitizens who are lawfully admitted for permanent residence and who have 40
qualifying quarters are eligible for federal food stamps.  Section 402 of PRWORA
provides an exception to the 5-year ban for this type of noncitizen.

2.    Question:

When determining the eligibility of a noncitizen applicant child, can qualifying quarters
earned by a parent before the child enters the United States be credited?

Answer:

Yes.  Manual Section (M.S.) 63-405.413 indicates all quarters earned by a noncitizen
parent prior to a noncitizen applicant’s birth, or arrival, can be credited through the
quarter the noncitizen attains age 18.

3. Question:

(a) How do you determine when to allow child care to a FS budget when the cost may or
may not be paid by a CalWORKs vendor payment?

Answer:

(a) An expense covered (either already paid and reimbursed or anticipated to be
reimbursed) by an excludable reimbursement payment or vendor payment is not a
deductible expense when computing the households coupon benefits.  However, if the
child care payment is not reimbursed and results in an out-of-pocket expense to the
recipient, FS benefits must be recalculated to provide either a benefit supplement in
the current issuance month or a restoration of lost benefits.  (M.S. 63-502.2(b) (2))

Question:

(b) How do you determine the amount of a non-reimbursed share of cost for child care?
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 Answer:

(b) If there is a non-reimbursed share of cost to the recipient for child care expenses,
which is the difference between the reimbursment rate and the total child care cost,
the share of cost is deductible.   The share of cost must be verified and must not
exceed the allowable deductible amount of $175 or $200, depending on the age of
the child.  (M.S. 63-502.34 and 63-1101.22).

Counties may choose either of the following two options for a child care deduction:

Option #1: Claim the deduction in the month in which the expense occurs and then
count the reimbursement as income in the month it is received.

 Option #2: Ignore the deduction when cost incurred by the client and also ignore the
reimbursement when received by the client.

4. Question:

In the following circumstances is the household (HH) considered Categorically Eligible?
(M.S. 63-102c. (3)), the definition of Categorically Eligible (C.E.), means to be
considered eligible for food stamps because of the household’s eligibility for public
assistance or general assistance.)

(a) An individual is sanctioned for failure to comply with CalWORKs work registration
requirements, but remains FS eligible.

Answer:

(a) As long as all household (HH) members are CalWORKs recipients, then the HH is
C.E.  Once a HH member loses CalWORKs eligibility and is no longer a member of
the aided unit, then the entire household loses C.E.  (M.S. 63-301.92) mixed FS
households are not C.E.

Question:

(b) An individual is sanctioned for failure to comply with CalWORKs work registration
requirements and is also sanctioned for FS.

Answer:

(b)  Since the sanctioned HH member loses both CalWORKs and FS eligibility, the
remaining HH members’ C.E. is not affected.  (M.S. 63-301.746).  The
disqualification of a FS household member should not affect the eligibility of an
otherwise C.E. household.

5.   Question:

What are the instructions on how to handle the income and resources of an individual
who fits into two regulation categories?
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Answer:

When an excluded HH member fits two income and/or resource categories, use the stricter
treatment of income and/or resources of the available categories.  A chart has been
prepared to clarify the treatment of income and resources for excluded HH members in
four categories: a) Ineligible Non-citizen, and Social Security Disqualified whose income
normally is prorated and b) Ineligible Student and Ineligible ABAWD whose income and
resources are not normally counted.  In the categories of income, resources and/or
deductions the income is either prorated or the entire amount is used by listing it as “All”
meaning all income or all resources or all deductions are counted.

TREATMENT OF EXCLUDED FS HH MEMBERS IN MULTIPLE INCOME
AND RESOURCES CATEGORIES

Income Resources Deductions
Ineligible non-citizen:
- ineligible student Prorate All Prorate
- Commits IPV All All All
- fleeing Felon/Parole
 Violator

All All All

- Drug Felon All All All
- Work Sanctioned All All All

SSN Disqualified:
- Ineligible student Prorate All Prorate
- Ineligible ABAWD Prorate All Prorate
- Commits IPV All All All
-  Fleeing Felon/Parole
   Violator

All All All

- Drug Felon All All All

Ineligible  Student:
- Commits IPV All All All
-  Fleeing Felon/Parole
   Violator

All All All

- Drug Felon All All All
- Work sanctioned
   (before being a student) All All All

Ineligible  ABAWD:
- Commits IPV All All All
- Fleeing Felon/Parole
     Violator

All All All

- Drug Felon All All All
- Work sanctioned All All All
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6.   Question:

Do the failure-to-comply rules apply to both reduced and terminated benefits?

Answer:

No, the household must have been receiving assistance in the CalWORKs program at the
time of the violation and that assistance must be reduced but not terminated per
ACIN I-62-96.

EMPLOYMENT BUREAU
QUESTIONS AND ANSWERS

1. Question:

Is there a QC error if a waiver county does not review ABAWD eligibility until
recertification is due?

Answer:

No.  Errors will be cited only when the case has been recertified or the county has reviewed
ABAWD compliance since its waiver expired, whichever comes first.

2.  Question:

Is the Temp 2133 (Important Information for Food Stamp Recipients Work requirement), still
a required form?

Answer:

No.  The Temp 2133 was designated for use by counties upon expiration of their ABAWD
waivers.  Language describing the ABAWD work requirement has been added to the FS 9 and
DFA 285-A3.  The FS 9 or DFA 285-A3 must be issued at certification and recertification.

3.  Question:

Is it correct to send the ABAWD discontinuance notice in the third month that a food stamp
recipient fails to meet the ABAWD work requirement?

Answer:

Yes.  The DFA 377.11A (Food Stamp Notice of Discontinuance, First Failure to Meet
ABAWD Work Requirement) shall be issued in the third month in accordance with
regulations at MPP Section 63-410.41 (See ACL 97-08, page two, question one).  When,
through administrative error the notice is not issued timely, requirements at MPP Section
63-801.221 apply.  An overissuance should be established for food stamps incorrectly
issued beyond the three free months identified in MPP Section 63-410.
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4.   Question:

A Non-Assistance Food Stamp (NAFS) case includes three brothers who are not exempt
from the ABAWD work requirement.  How many hours must each brother participate in
a qualifying activity in order to meet the work requirement?

Answer:

If a brother works or participates in an education/training assignment identified in MPP
Section 63-410.213 he must do so for 20 hours per week averaged monthly.  He cannot
split his hours with the other brothers.  When workfare is used, the required number of
workfare hours shall equal the household’s food stamp allotment divided by the Federal
or state minimum wage, whichever is higher.  The brothers may combine their workfare
hours to fulfill this requirement (see ACL 98-21, question 11).

5.   Question:

When a county begins implementing ABAWD regulations following expiration of a
waiver, is there a hold-harmless period similar to the hold-harmless period that began
February 22, 1997 and ended June 22, 1997?

Answer:

 No.  When a county’s ABAWD waiver expires, it will not be granted an additional hold-
harmless period.

6.   Question:

A welfare-to-work (WTW) participant fails to comply with a job search assignment.  On
August 1, she is sent a notice of action imposing a CalWORKs sanction effective
September 1.  If the participant signs a compliance plan within 20 calendar days from the
date the notice of action is sent (MPP Section 42-721.27), should a food stamp sanction
be imposed?  What should be done if the participant fails to sign a compliance plan
within twenty calendar days?

Answer:

When a compliance plan is signed within 20 days of the date the sanction notice is sent,
regulations at MPP Section 42-721.27 specify that the notice of action shall be rescinded.
Therefore, a food stamp sanction should not be imposed.  When a participant either fails
without good cause to meet the terms of a compliance plan, or to sign a plan within the
20-day limit, both CalWORKs and food stamp sanctions are imposed (compare MPP
Section 42-721.29 and 63-407.54).
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7.   Question:

A WTW participant begins complying to end a CalWORKs sanction.  Does her food
stamp sanction end when she begins complying?  Or, does it continue until the
CalWORKs sanction is cured?

Answer:

The food stamp sanction ends when the CalWORKs sanction ends in accordance with
MPP Section 42-721.43.  When the CalWORKs sanction ends, the participant is
considered subject to and complying with WTW requirements and so qualifies for the
work registration exemption at MPP Section 63-407.21(c).

8.   Question:

An individual voluntarily quits a job without good cause ten days prior to applying for
CalWORKs and food stamps.  The individual is not exempt from WTW participation.
Do voluntary quit requirements at MPP Section 63-408.1 apply with food stamps denied
for 90 days from the date of quit?  Or, does the applicant qualify for the work registration
exemption at MPP Section 63-407.21(c)? What requirements apply to an individual who
is employed at application, but three days later he voluntarily quits the job without good
cause? Does he qualify for the WTW exemption since the voluntary quit occurred after
CalWORKs application?

Answer:

Voluntary quit requirements at MPP Section 63-408.1 apply in both situations and food
stamps should be denied for 90 days starting from the date of quit.  The WTW exemption
only applies to persons subject to and complying with WTW requirements at the time of
quit (compare MPP Section 63-407.21(c) and 63-408.31).  Neither individual qualifies
for the WTW exemption as their CalWORKs application has not been granted. The
sanction cannot be ended through WTW participation (see MPP Section 63-408.612).


