
 
 
 
 
 
 

 

 

  

 
March 19, 2015 
 
 
 
ALL COUNTY LETTER NO. 15-21 
 
 
 
TO:  ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
 ALL CALWORKS PROGRAM SPECIALISTS 
 ALL WELFARE-TO-WORK COORDINATORS 
 ALL COUNTY REFUGEE COORDINATORS 
 ALL COUNTY CALFRESH SPECIALISTS 
 ALL CONSORTIA REPRESENTATIVES 
   
 

 SUBJECT:   CALIFORNIA WORK OPPORTUNITY AND RESPONSIBILITY TO 
KIDS (CalWORKs) PROGRAM: RELEASE OF SIXTH SET OF 
QUESTIONS AND ANSWERS FOR SENATE BILL (SB) 1041 
(CHAPTER 47, STATUTES OF 2012) CalWORKs  

  WELFARE-TO-WORK (WTW) PROGRAM CHANGES 
 
 
REFERENCE:  SB 1041; ALL COUNTY LETTERS (ACLs) 12-67, 12-69,  

12-72, 13-01, 13-02, 13-12, 13-37, 13-59, 13-68, and 14-16; 
WELFARE AND INSTITUTIONS CODE (WIC) SECTIONS 
11320.3, 11322.8, and 11322.85; MANUAL OF POLICIES AND 
PROCEDURES (MPP) SECTION 42-721.43. 

 
 
The purpose of this letter is to provide answers to questions that the California 
Department of Social Services (CDSS) has received about the implementation 
instructions issued to County Welfare Departments (CWDs) for major changes that 
were made to CalWORKs WTW requirements pursuant to SB 1041, codified in WIC 
sections 11320.3, 11322.8, and 11322.85.  This letter addresses general questions 
regarding: 

1. When to change the hourly participation requirement when one parent in a two-
parent assistance unit becomes eligible for a disability exemption; 

2. When months are counted toward the CalWORKs federal standards 12-month 
lifetime limit for vocational education; 

3. Reengagement of sanctioned clients who received a temporary young child 
exemption; and 

4. Issuance of the WTW 38 form.   

REASON FOR THIS TRANSMITTAL 
s

[  ] State Law Change 
[  ] Federal Law or Regulation 
 Change 
[  ] Court Order 
[X] Clarification Requested by 
  One or More Counties 
[  ] Initiated by CDSS 
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Initial implementation instructions for these program changes are contained in ACLs  
12-67 and 12-69.  The first, second, third, fourth, and fifth set of answers to questions 
relating to these program changes are contained in ACL 13-15, ACL 13-37, ACL 13-59, 
ACL 13-68, and ACL 14-16, respectively.  Attached is the sixth set of answers to 
questions relating to these program changes (Attachment A). 
 
If you have any questions or need further information regarding this letter, please 
contact the following CDSS representatives: 
 

 CalWORKs Eligibility County Consultant   (916) 654-1322 

 Employment Bureau County Consultant   (916) 654-2137 

 Child Care Programs     (916) 657-2144 

 Program Integrity (WDTIP)     (916) 654-2125 

 Refugee Programs      (916) 654-4356 

 Federal Data Reporting & Analysis   (916) 657-3659 
 

Sincerely,  
 
Original Document Signed By: 
 
TODD R. BLAND 
Deputy Director 
Welfare to Work Division 
 
Attachments 
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ATTACHMENT A 
Questions (Q) and Answers (A): 

 
Hourly Participation Requirements: 

 
1. Q. When one parent in a two-parent assistance unit becomes eligible for a WTW       

disability exemption, must the CWD change the basis for deprivation for eligibility 
purposes to incapacity before reducing the hourly requirement from a 35-hour to 
a 20- or 30- hour per week minimum requirement, as described in ACL 14-16 
question and answer number one? 

 
A. No.  When one parent becomes eligible for a WTW disability exemption, the 

CWD must change the WTW hourly participation requirement, effective in the 
month in which the disability is granted.  Please note that the reduction in 
required hours must apply for the entire month in which the exemption is effective 
for any length of time.  Although the CWD may formally review the basis for 
deprivation at a later time, it is appropriate to reduce the hours immediately.  For 
example, counties that review deprivation only at the transition between  
Semi-Annual Reporting (SAR) periods may change the hourly requirement  
mid-SAR period.   

   
Vocational Education 
 
2.  Q. Does the 12-month lifetime limit for counting vocational education as a   
   core activity for CalWORKs federal standards apply to clients who are utilizing  
   the WTW 24-Month Time Clock?  
 
     A. No.  Clients who have months remaining on their federal 12-month time limit for 

vocational education, but choose to use the WTW 24-Month Time Clock while 
participating in vocational education hours will not have months count toward the 
12-month limit on vocational education, unless the client’s participation meets 
CalWORKs federal standards, and the core hourly requirement is met with 
vocational education. 

 
Clients scheduled to use the WTW 24-Month Time Clock will have months 
retroactively restored to their 24-month time clock if the county determines, 
based on work verification documentation, that CalWORKs federal standards 
were met in a previous month, as described in question number two in ACL  
13-59.  Months retroactively restored due to meeting CalWORKs federal 
standards, when the core hourly requirement is met with an activity(ies) other 
than vocational education, do not count toward the 12-month vocational 
education time limit.  Any vocational education hours must be counted as job 
skills training or education directly related to employment (federal non-core 
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activities) when the core hourly requirement is met through other activities.  
However, months retroactively restored due to meeting CalWORKs federal 
standards, when vocational education hours are counted to meet the core hourly 
requirement, count toward the 12-month time limit.  
 
Example #1: Ben is a single father with a child under six.  He is scheduled to use 
the WTW 24-Month Time Clock.  Ben still has time remaining on his 12-month 
vocational education limit.  His WTW plan includes 10 hours of employment and 
10 hours of vocational education.  However, Ben turns in his participation 
verification for the month of June on July 7 showing that he worked 20 hours per 
week and attended college for 4 hours a day on every Monday and Wednesday.  
Since Ben is meeting CalWORKs federal standards by working 20 hours per 
week, Ben’s 12-month vocational limit will not get counted and his hours in class 
would be counted as non-core job skills training.  The month of June will be 
restored on Ben’s WTW 24-Month Time Clock and the month will not count 
toward the CalWORKs federal standards 12-month vocational education limit. 
 

3.  Q. Does the 12-month lifetime limit for counting vocational education as a core 
 activity for CalWORKs federal standards apply for clients who are exempt or 
 excused clients who are volunteering? 
 
     A. No.  Clients who participate in vocational education as an exempt or excused
 volunteer will not have months count toward the CalWORKs federal 
 standards 12-month limit.   
 
4.  Q. Can clients use vocational education as a core activity, even when the client has 

used months countable toward or exhausted his or her TANF 12-month lifetime 
limit prior to January 1, 2013?  

 
     A. The 12 months of education countable under CalWORKs federal standards 
 is aligned to the TANF 12-month lifetime limit on vocational education as a core 
 activity.  Clients who have already used some of the 12 months countable toward 
 the federal vocational education limit prior to January 1, 2013, will have only the 
 number of months remaining on the federal 12-month limit to count under 
 CalWORKs federal standards.  Clients who have used all 12 federally-countable 
 months of vocational education are also considered to have exhausted the 12 
 months of countable core vocational education for CalWORKs federal standards.  
 When the client is scheduled to meet CalWORKs federal standards after 
 reaching the 12-month vocational education limit, vocational education hours will 
 be counted as non-core job skills training or education directly related to 
 employment only.  In this situation, the core hourly requirement for CalWORKs 
 federal standards must be met through other, non-educational activities.  
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Reengagement 
 
5.  Q. If a client in the reengagement population is sanctioned for failing to participate in  
  the reengagement process, how should the CWD proceed?  When the client  
  enters the process of curing his or her sanction, does the client have to complete  
  the reengagement process? 
 
     A. Clients exempt as of December 2012 under the Assembly Bill (AB) X4 4  
  short-term young child exemptions were required to be reengaged back into the 

WTW program by January 1, 2015.  A CWD may have begun the reengagement 
process with a client between January 1, 2013 and January 1, 2015, though was 
unable to complete reengagement due to the client being non-compliant with the 
reengagement process.  As a result, the client would have been sanctioned.  

 
If a client in this particular situation opted to cure his or her sanction prior to 
January 1, 2015, the CWD was required to meet all remaining components of the 
reengagement process which were not completed when the CWD had originally 
attempted to reengage this client, prior to considering the client reengaged and 
counting time towards the WTW 24-Month Time Clock or CalWORKs 48-month 
time limit.   
 
If a client in this situation opts to cure his or her sanction any time after  
January 1, 2015, he or she would cure a sanction according to the existing 
policies found in MPP Section 42-721.43, in order to become a participant in the 
WTW program. 
 
As of January 1, 2015, all CWDs are instructed to move clients who were 
sanctioned due to not complying with the reengagement process and are still in 
sanction status from Welfare Data Tracking Implementation Project (WDTIP) 
Code 317 into the appropriate WDTIP code for sanctioned clients.   

 
WTW 38 
 
6.  Q. What is the required notification period for the WTW 24-MonthTime Clock Notice 

(WTW 38)?    
 

A. Once the CWD receives verification and otherwise determines that a client, who 
is in a WTW plan designed to meet CalWORKs federal standards, is not meeting 
CalWORKs federal standards, the CWD should send the WTW 38 to the client as 
soon as administratively feasible.  As a best practice, CWDs should send the 
notice no later than 30 days from the date they receive verification and otherwise 
determine the client is not meeting CalWORKs federal standards.  The issuance 
of the notice does not control whether time counts toward his or her WTW  
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24-Month Time Clock.  This is a courtesy notice to the client and more 
information is contained in ACL 13-59, question number three. 


