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- T0: ALL COUNTY WELFARE DIRKECTORS

SUBJECT: INDIAN CHILD WELFARE ACT - FOSTER CARE

REFERENCE:

During delivery of training on the Indian Child Welfare Act (ICWA) and corre-
sponding state foster care regulations to county welfare department staff a
number of questions requiring legal research and analysis were raised. Those
questions and their responses follow:

1. Question - Must a SOC 318 (Confirmation of Child's Indian Status form) be
completed and sent to the Bureau of Indian Affairs for verification of a
child's Indian status if the child possesses proof of enrollment?

Answer - No, a S0C 318 need not be completed if the c¢hild possesses enroll-
ment documents (MPP Section 30-109.3441).

2. Question - Do the provisions of the ICWA apply to the annual review of cases,
mandated by Welfare and Institutions Code (W&IC) Section 366, when the Indian
children were declared dependents of the Juvenile Court prior to the effective
date of the ICWA?

Answer = The provisions of the ICWA apply to such annual court reviews for
all cases where the dependent Indian child has been removed from the custody
of bhis/her parent or Indian custodian.

In contrast, an annual review is not subject to the provisions of the ICWA
in cases of Indian children who were made dependents before the effective
date of the ICWA but who remain in the custody of their parent(s) or
Indian custodian and where there is no request or recommendation Ffor

a chanpe in custody or placement of the dependent Indian child.

3. Question ~ What right, if any, does a parent or Indian custodian of an
Indian child have to request that the Indian child be placed in a non-
Indian foster home? In a voluntary placement? 1In an involuntary placement?
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Answer - A parent or Indian custodian of an Indian child always has

the right to request that the county or the court make a particular
foster care placement, including placement in a non-Indian foster care
home. Where appropriate, the court is to consider the preference of the
Indian child or parent. Note that the Indian custodian's preference is
not given the same status as that of the Indiam child or the parent.

Although a parent or Indian custodian has the right to request a specific
home or environment for the Indian child, the Indian child may be placed
elsewhere by the court. In voluntary placements, the parent or Indian
custodian has the option of not placing the child if the court or agency's
decision is not consistent with the parent's wishes,

Question - In voluntary placement procedures, may the consent form ($0C 155C)

be signed by the court referee rather than a judge?

Answer ~ The voluntary consent may be signed by the court referee rather

than the judge provided the judge has specifically authorized the referee
to perform this duty, (WI&C Section 248).

Question — Does the Indian Child Welfare Act supersede the Welfare and

Institutions Code?

Answer - The scandards set forth in the Indian Child Welfare Act apply

only to children who are determined to be covered by the Act. The

Welfare and Institutions Code applies to all children.

The Act is not in conflict with the Welfare and Institutions Code;

it sets different and specific laws which apply to Indians. The Indian
Child Welfare Act provides that in any case where another State or
Federal law applies to a child custody proceeding and such law provides

a higher standard or protection to the rights of the parent or Indian
custodian of an Indian child than the rights provided under the ICWA, the
state or federal court shall apply the other state or federal standard.

Question — Are counties now mandated to take voluntary placements where

Indian children are concerned since procedures for the taking of voluntary
placements are identified both in the Act and State Regulations?

Answer —~ No, counties are not mandated to take voluntary placements.

However, should the county exercise this option, it must follow the ICWA

and the regulations as described in MPP Section 30-204,239,

Question = If the Bureau of Indian Affairs identifies more than one tribe

for which the child may be eligible for enrollment, who determines the

child's tribe?

Answer — Where an Indian child 1s a member of more than one tribe or

is eligible for membership in more than one tribe the court should

be called upon to determine with which tribe the child has the most
significant contacts {MPP 30-002.10). This applies in any case of a
voluntary or court-ordered foster care placement of an Indian child.
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8. Question - Must the ICWA be followed when Indian children are made
dependents with in-home court supervision.

Answer — Yes, the ICWA must be followed. The ICWA applies to child custody
proceedings, which include the foster care placement of an Indian child.
There is no practical point in time except when a dependency petition is
filed that can be identified as the point at which the risk of foster care
placement is incurred. It is the £iling of the dependency petition,
therefore, which initiates an inveluntary foster care placement child
custody proceeding as defined by the ICWA.

If you have any questioms regarding the issues addressed in this 1etter,
please contact your program consultant at (916) 445-7653..

Slncerely,
/ /
CLAUDE 13 A

Deputy Director

cc:  CWDA



