STATE OF CALIFORNIA = HEALTH AND Wi ARE AGENCY

DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES
744 P Strest, Sacramento, CA 95814
7916) 324-2002

April o, 1983

ALL-COUNTY LETTER NO. 83-33

¢ T ALL COUNTY WELFARE DIRACTORS

SUBJECT: AFDRC -- Emergency Assistance - Unemployed Parent and State-~omly
AFDC-U Programs
REFERENCE: Fligibility and Assisiaance Standards Section 41-500 and
41-440,12

This letter is to clarify Ald to Families with Dependent Children (AFDC)
Program policy in regard to the application of axisting program regzula-
tions to the Emergency Assistance/Unemployed Parent (EA/UP) Program and
the State-only AFDC-U Program as amended by Chapter 327, Starbutes of 1982
(58 1325},

Since the July 1, 1982 implementation of the FA/UP Program and the time
limit placed on the State—only AFDC~U Program, numercus questiions regarde—
ing these programs have been directed to this Department, Some threshold
issues and questions were answered in All-County Infermation Notice (ACTN)
198-82. Additional implementation and claiming instructions have been
provided in All-County Letters B2~67, R2-95, 82-97, and 82~132. This letter
will provide answers to the remaining issues and questioans that have been
hrought to the attention of the Department. The solicy transmitted in this
letter replaces any poliecy previously provided to the counties oan these
issues.

Question #1
Must the “Application fur Public Assistance" (LA 1) be annotated to
reflect that the applicant Ls applying for BEA/UP? Hust the authorization

dorcument reflect that the type of aid te be paid is EA/UP?

Answer

It is not necessary for the CA 1 to veflact that the applicant is apply-
ing for EA/UP. However, it is necessary For the authorization decasents
and the Hotice of Action (NA 201} to indicace that the family is baing
aided wnder RASUP,
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Question #2

How do counties detemnine that an applicant has not received any EA pay-
ments in the previous twelve months before the application?

Answer

The applicant should state in part 2A of the Statement of Facts Supporting
Fligibility for Assistance (CA 2) whether or not apy member of the family
has received any form of Emergency Assistance benefits (EA-ANEC or EA/UP).
The county may use the information provided in this section Lo track

EA eligibility. Regardless of the method used, counties are responsi-

ble to establish an audit trail sufficient to monitor RA eligibility to
ensure thai a family receives no more than thirty consecutive days of EA
within any twelve consecutive months.

Question i3

Can a medically needy family transfer to EA/UP through an intraprogram
status change?

Answer
Yes. HAS Section 44-317.6 applies.
Question #4

Can a State-only AFDC-U family transfer to EA/UP through an intraprogram
status change?

Answer

For families that received FA/UP on or after July 1, 1982, the FEA/UP
eligibility period 1s the first thirty days of assistance before the family
is aided under the provisions of the State-only AFDC-U program. Therefore,
the family has used the thirty-day eligibility period and is no longer
eligible to EA/UP assistance in that twelve-month period. TFamilies thak
received State-only AFDC-U benefits on June 30, 1982, are not eligihle

to EA/UP benefits unless they have a break-in~aid during the Chree-month
State-only AFDC-U eligibility period. The exceptions Lo the above rules are
4 pregnant woman, one-person FBU and when families receive State—only AFDC-U
in the last month of their 12-month cycle. For example:

1) A pregnant woman in a one-petson TBU is ineligible to receive EA/UP,
If the child is born during the pregnant woman’s three months State—only
AFDC~U eligibility perind the FBU is transferred ito EA/UP without a




break—in~ald on the date of birth of the newborn. The family (father,
mother and newborn) is eligible to thirty days of EA/UP. The mother is
then eligible to the remainder of her three-month State—only AFDC-U
eligibility and the father and newbora are eligible to three months

of Btate—only AFDC-U (EAS Section 40-131.3p.).

2}  For a family that receives thirty days of EA/UP and one month of
State-only AFPDC-U and is discontinued with a eight-month pesriod of
ineligibility resulting from the receipt of lump-sum income, the
family is eligible for the two remaining monthg State-only AFDC~U
during the last two months of their twelve-month cycle. At the end
of their two months of State-only AFDC~U, the case is transferred to
EA/UP by an intraprogram status change {FAS Section 44-207.4 and
44~317.63) and the new twelve-month cycle commences with the beginning
date of EA/UP.

Question #5

When & family has a break-in-ald, are EA/UP benefits to be pald upon restora-
tion of aid?

Answer

Yes, provided a family has not received any FA/UP in 12 consecutive months
and has not received all of the three monthg of State-only AFDC-U in the
twelve-nonth period, For example:

1} A family that received State~only AFDC-U in June 1982 failed to
provide a CA 7 in July for the month of June. Aid was discontinued
effective July 31. The family reapplied for assistance on August 7.
in this situation, the family may be approved for thirty days of
EA/UP beginning on August 7 and two months of State~only AFDC-U
beginning on September 6 {EAS Section &41-440,125(b}).

2} A family that received federal AFDC~U had a break-in-aid and
requests restoration. The principal earner has just lost his/
her job and has been unemployed for less than thirty consecutive
calendar davs {EAS Section 41-440,46)., This family is eligible to
thirty days of EA/UP.

Question #6

Is a femily eligible to receive EA/UP benefits following a period of
eligibility to AFDC-FG or AFDC~FC without a break-in-aid?

Answer

Eligibility to BA/UP follows a period of eligibility of a family to

AFDC-FG or AFDC-FC only when the basis of deprivation of the child{ren) in

the home changes to unemployment of a parent who is not federally eligible

and the family has not used all of the three months of Statewonly AFDC-U in
that twelve-month period. This occurs when:



£~

1) The principal earner who does not have a connection with the lahbor
force (EAS Section 41-440.4) returns to the home of an AFDC~FG family;

2) An incapacitated U-parent becomes physically able to support or care
for the child(ren) (EAS Section 41-430) and the principal earnevr does

not have a connection with the labor force; or

3) A child who has been receiving AFDC-¥C returns to the home of the
unaided family in which the principal earner does not have a connection
with the labor force (EAS Section 44-317.672).

Question #7

Under what program is a nonfederal unemployed parent to be aided when
that person returns to the home of an AFDC-FG family and the basis of
deprivation changes?

Answer

When the nonfederal unemployed parent returns to the home during a month

in which a family is aided under AFDC-FG (deprivation absence), the
unemployed parent is aided as a nonfederal adult through the end of rthat
month when aid for hin/her is effective on the date aid is requested for
this individual (Fiscal Management and Control Handbook Section 25~502.262),
AFDC-FG assistance to the remainder of the family contiaues through the end
of that month. The entire family will transfer to EA/UP effective Lhe
beginning of the month following the parent’s return to the home. After the
family’s thirty days of EA/UP have expired, the family will be aided under
State-only AFDC-U for three wmonths, provided they remain eligible.

When aid for the returning parent is effective the firsk of the month
following the date the parent returns to the home, the family is eligible
to EA/UP on the first of that month (EAS Section 44-317.12).

Question #8

Is a child who returns to the home after the family has exhausted eligi~
bility to EA/UP and State-only AFDC-U eligible to EA-UP?

Answer

Yes. A previously unaided child is eligible to receive EA/UP for thirty
days and State only AFDC-U for three months as a one-person FBU. The income
of the parents of the child would be subject to the excluded parent

computation (EAS Section 44-133,3),




fuestion #9

How are the twelve-month cycles tracked when family members receive EA/UP
for different thirty~day perlods?

Answer

The family’s twelve-month cycle starts on the EA/UP beginning date of aid for
the family. Any new members are aided for the appropriate months during the
cycle. When the family’s new twelve-month cycle begins the entire family is
aided at the same time. For example:

1) When a family receives thirty days of EA/UP and a child returns to the
home six months later and receilves EA/UP, the family’s beginning date
of ald starts the twelve-month cycle., The family and the child who
returned to the home are again eligible to recelve Emergency Assistance
twelve months from the family’s beginning date of aid (EAS Section
41-500.62).

2) Similarly, a pregnant woman receives three months of State-only AFDC-U
during her pregnancy. The father and newborn receive 30 days of EA/UP
and three months of State—only AFDC-U one month after the mother’s aid
has terminated. The beginning date of EA/UP for the father and newborn
begins the family’s cycle. The entire family {mother, father and child)
are eligible to EA/UP 12 months from the beginning date of EA/UP for
the father and newborm.

3} A child receives Emergency Assistance—Abused, Neglected and Exploited
Children Program (EA=-ANEC) and three months later the other members of
the family receive thirty days of the EA/UP. The beginning date of
the family’s EA/UP starts the twelve-month cycle. The family including
the child become eligible again for EA/UP twelve months from the
beginning date of the family’s EA/UP.

Question #10

Is a child who receives ten days of EA-ANEC eligible to twenty days of
EA/UP at a later time?

Answer

The child is eligible to receive EA/UP benefits only in the twenty-day
period lmmediately followlng the ten days of EA~ANEC. A child or a family
1s eligible to a maximum of thirty consecutive days of Emergency Assistancs
in any twelve consecutive month period.

Question #11

How is a case treated when a family exceeds the 150 percent income limit
or receives lump-sum income during a month in which they received EA/UP?




Answer

When a family receives income In excess of the 150 percent income limit during
a month [n which they receive FA/UP (the first or second month of aid) the
Family was ineligible for the EA/UP payment received in that month and an
ovarpayment exists (RAS Section 44-207.22), When a family receilves lump—sum
income during the FA/UP month which results in a period of ineligibility, the
family ig ineligible for the EA/UP payment and an overpayment exists (RAS
Section 44-207.4). Discontinuance or periods of ineligibility that result
from the incomes in execess of the 150 percent income Iimit or receipt of
lump~sum income postpones the family’s eligibility peried Ffor EA/UP. Since
WA/UP was received in an ineligible period a recoverable overpayment exists
and it is considered that the family had not received aid in that month, The
family is eligible to receive RA/UP once the lump-sum period of ineligibility
or the ineligible month for excess income has expired.

Question #12

How is income treated when a family is eligible to receive EA/UP for part
of the month and AFDC for the remainder of the month?

Answer

Income received during a calendar month or approved alternate budpget period
whaa a Family receives bhoth TBA/UP and AFDC is treated in accordance with
TAS Chapter 44-~100 and hudgeted in accordance yith EAS Section 44-315. For
example:

A family of four receives after mandatory deductions 5150 earned income
on November 5 and $150 earnad income on November 25, The parent is
employed part time. The family is eligible to receive EA/UP November 1
through November 19 and State—only AFDC-U November 20 through November 30.
The family has dependent care expenses of 330 for November 1 through
November 15, and $30 for November 16 through November 30.

Farned Tncome Total 4300
Less Standard Work Expense Disraegard - 50
Subtotal 5250
Less Dependent Care Disregard - 60
Subtotal $190
Less $30 Digregard - 30
Subtotal 5160
Less 1/3 Disregard - 53
Net Nonexempt Income §107
Maximum Aid Payment 5601
Less Net Nonexempt Tncome -107
Grant Amount $494
Prorated Grant Amounts for claiming purposes
EA/UP (1% Days) $313

State-only AFDC-U (11 Davs) $181



Guestion #13

z? ihg izcome recsived in the EA/UP month (£irst month of aid) budgeted to
the third month on aid (AFDC)?

income recelved in any month in which a family receives EA/UP is budgeted
Pame a8 income recelved by a famlly on AFDC. Similarly, when a family

sfera fromw AFRC~FG (e.g., a deprivation of incapacity) to EA/UP by an inter—
LEiam status change, retrospective budgeting continues. {See EAS Sectiom
5 }& Ihis znswer replaces the answer previously given im ACIN 108~82.
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Is the BA/UF meuth one of the four consecutive months of 330 and one~third
when tha reclplent received $30 and one-third in the EA/UP month?

Angwer

G-

Yes. ALl provisions of EAS Section 44-111-~23 apply to EBA/UP.

Question 115

Dozs wonthly reporting apply te EA/UP?

g&g& {3&3 S@Qti@n 46“181.22}0

) N e
Ouastion #1la

Do peoalties for late reporting apply to EA/UP and State-only AFDC-U

rer?z;ansa?

Angwaer
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Can Eéﬁﬁ? ﬁa}xan 5 which include aid for days in tws censecutive months be



Answet

Payments which include EA/UP benefits for two different months may be paid in
one warrant only when:

1) The payment 1s the initial aid payment, and

2) Each month’s aid payment is computed separately and claimed to the
apprepriate programs.

For example, a family was approved for EA/UP effective September 15 and
authorizing action was taken on September 27. One warrant may be issued to
cover the EA/UP payment for September 15 through October 14 provided it is
defivered no later than October 7.

Question #18

Is it permitted for a warrant to include aid payments for both EA/UP and
State~only AFDC-U?

Answer

A warrant may include both EA/UP and State-only AFDC payments when the amounts
are prorated and claimed to the appropriate programs. The first warrani lssued
to a cagse that is eligible for EA/UP from the first through the fifth of the
month and State—only AFDC-U from the sixth through the remainder of the month
should be for one-half of the month and the claim prorated to the appropriate
pregrams. The mid-month warrant should be for the remainder of the assistance
for the month and claimed only to 3tate-only AFDC-T.

GQuestion #19

Are EA/UP underpavments to be corrected?
Ansgwer
Yes. EAS Section 44-340 applies.

Question #20

Are EA/UP overpayments to be collected?
Answer

Yes. EAS Bection 44-350 applies.




i : 1 =y nlease contact
If you have any questions or concerns regarding this letter; !

your AFDC Management Consultant at (916) 445-4458 for pa:ogram4ggt;~gzglg2r
1ssues, or the Fiscal Policy and Procedures Bureau at (916) 4

figcal claiming issues.

S

E 5. McKINSEY
Deputy Director






