
STATE OF CALIFORNIA - HEALTH AND "'"·-.-LFARE AGENCY 

DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES 

August 28, 1984 

ALL-COUNTY LETTER NO. 84-95 

TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 

SUBJECT: GREEN V. OBLEDO RETROACTIVE PROVISIONS 

REFERENCE: MPP SECTION 50-010 

This letter contains requested clarification regarding the implementation 
of the Green v. Obledo retroactive provisions. The following clarifications 
are in response to questions received and are intended to provide uniform 
application of the specific provision: 

Question l : 

MPP Section 50-010.314 specifies the final filing date for submission of a 
claim for retroactive benefits. It states that current recipients have until 
January l, 1985 to submit a claim. What is the definition of a "current 
recipient"? 

Response: 

For the purposes of MPP Section 50-010.314, a current recipient is a claimant 
who is receiving AFDC cash aid on September l, 1984. 

Question 2: 

MPP Section 50.010.523 establishes a reasonable amount for the cost of gasoline 
which does not require verification. It further requires that any cost exceeding 
the amount considered reasonable must be verified. If a claimant indicates an 
amount higher than that considered reasonable and fails to provide verification, 
should the entire claim be denied? 

Response: 

No. If a claimant makes such a claim and is unable to verify the cost exceeding 
the amount considered reasonable, the amount claimed for gasoline would be reduced 
to that specified in MPP Section 50-010.523(a) rather than the entire claim being 
denied. The difference between the amount claimed and the amount allowed would be 
shown on the appropriate computation page of the Notice of Action as a work-related 
expense not allowed. 
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Question 3: 

MPP Section 5D-OlD.535(d) specifies the action to be taken regarding the claims 
for cases in which an overpayment which occurred during the retroactive period 
is being newly computed. It states that where the use of actual work-related 
costs results in an overpayment, no retroactive payment shall be made and no 
interest shall be computed. Are these newly computed overpayments collectible? 

Response: 

These newly computed overpayments are collectible only to the extent allowable 
under the general provisions on overpayment recovery contained in MPP Section 
44-350. Overpayments no longer subject to recovery cannot be revived as a result 
of filing a claim for Green retroactive benefits. If, however, there is an out­
standing overpayment that is currently collectible, the appropriate adjustment must 
be made. 

Question 4: 

MPP Section 50-010.22 specifies that CWDs shall forward a supply of posters to 
county general hospitals and request that they be posted until February l, ]985. 
Are the county general hospitals referred to in this section those which are 
administered by the county or those with which the county has contractual agreements? 

Response: 

The intent of the court order which specified the posting of posters in county 
general hospitals is to provide notification to potential claimants for Green 
retroactive benefits. Therefore, the county must request the posting of these 
posters at the hospitals where medically indigent persons would obtain medical 
attention. Depending on the individual county arrangements, these hospitals could 
include both county owned and administered as well as county contracted hospitals. 
In the event that the initial supply of posters issued is not sufficient to achieve 
this intent, additional posters can be ordered through the State Department of Social 
Services Warehouse4 

If you have any questions regarding this letter, please contact Joe Carleton of 

the /A~DC Prog.,raiD ve.· lopment Bureau at (916) 322-5387. 
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cc: CWDA 




