
STATE OF CAUFORNJA-HEALTH AND WElFANE AGENCY 

DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES 
744 P Street, Sacramento, CA 95814 

ALL COUNTY LETTER NO. 88-121 

TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 

SUBJECT: FEDERAL CONNECTION WITH THE LABOR FORCE 

REFERENCE: MPP 41-440 FEDERAL AFDC-U: UNEMPLOYED PARENT PROGRAM 

The purpose of this letter is to provide clarification to counties 
concerning the eligibility requirements principal earners (PE) must 
meet in order to establish deprivation for the Federal AFDC-U 
Program. Specifically, the focus is on three issues: 1) PE's who 
seek to establish a connection with the labor force through 
earnings, 2) PE's whose basis of deprivation changes from 
unemployment to incapacity while in receipt of aid, and 3) PE's 
whose status changes from Federal AFDC-U to State-Only AFDC-U and 
then back to Federal AFDC-U after a period of ineligibility. 

CONNECTION WITH !_HE LABOR f.ORg_)';_ BASED Q._!! EARNINGS (!'.!!:_!:_ .1!__!-.1!_:UJ_ • .1!_) 

It is important that counties, and applicants and recipients have a 
clear understanding of what constitutes qualifying earnings in 
order to insure that a PE has an appropriately established 
connection with the labor force. In order for earnings to qualify 
in establishing a Federal connection with the labor force, the 
earnings must be derived from either an employer-employee 
relationship or self-employment. Manual of Policies and Procedures 
Section (MPP) 44-101.51 defines earned income as the receipt of 
wages, salary, commissions or profit from activities in which a 
person is engaged as~~ employee or ~![-employment (emphasis 
added). The PE establishes a connection with the labor force if he 
or she earned gross income of at least $50 during a calendar 
quarter in any six calendar quarters of any 13 consecutive calendar 
quarter period that ends within one year before the date of 
application or request for aid on the basis of the unemployment of 
a parent (MPP 41-440.411). Earnings which are acceptable in 
establishing a connection with the labor force also include 
earnings in-kind. Earnings from work performed either inside or 
outside the United States, including work performed in refugee 
camps are acceptable, as long as they meet the definition of earned 
income contained in MPP 44-101.51. 

EXAMPLE ( 1) 

A refugee PE states on the CA 2 (Statement of Facts) under 
penalty of perjury that he/she worked in a refugee camp and had 
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earnings in-kind. The earnings information is reported on the 
CA 2. Additional evidence reveals that the refugee received 
only food, clothing, and shelter: items which were provided to 
all inhabitants in the camp whether or not they performed any 
work. In this situation the items received in-kind are not 
clearly linked to an employer-employee relationship. Nor is 
there any evidence or indication of self-employment. 
Therefore, a connection with the labor force determination 
based on earnings would be incorrect. 

EXAMPLE (2) 

Same situation as above except that while in the camp the PE 
engages in the making of crafts and is permitted to sell these 
items within or outside the camp. The PE is considered self­
employed and any income received is considered earnings which 
count toward the qualifying six quarters, if the income meets 
or exceeds the $50/quarter criterion. 

EVIDENCE 

In some situations it may be practically impossible to obtain hard 
evidence to substantiate the PE's work history. As provided in MPP 
Sections 40-115.22 and 41-440.43, the PE's sworn statement as to 
earnings is sufficient to document his/her earnings, if evidence is 
not available. The.sworn statement may cover any or all of the 
required six quarters. However, the sworn statement, in and of 
itself, does not establish a connection with the labor force or 
Federal AFDC-U eligibility, if it is determined that the 
information listed is not correct. 

Information provided on a sworn statement, the CA 2 and/or other 
evidence provided by the PE is subject to thorough review. Closer 
scrutiny of the earnings and work history information provided 
should reduce the number of ineligible cases and overpayments that 
result when a PE is determined to not have an appropriate 
connection with the labor force. 

CHANGE IN BASIS OF DEPRIVATION-WHEN THE PE GOES FROM UNEMPLOYMENT 
TO INCAPACITY (MPP 41-401,3; 41::-ii"40.21; 41-1i~~l(£)) 

When an Assistance Unit (AU) is receiving aid based on the PE's 
unemployment and he/she subsequently becomes incapacitated, the 
basis of deprivation·must be changed. State regulations (MPP 41-
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401.3) require that when a child is deprived of parental support or 
care for more than one reason, Federal AFDC-U shall not be selected 
if the child is eligible under another federal basis of 
deprivation. 

When the basis of deprivation for a PE is changed from U to 
incapacity and he/she subsequently recovers from the disability the 
PE must be considered for Federal AFDC-U benefits. Counties will 
be required to use the original date of application for Federal U 
to determine the labor force connection. Since the PE initially 
established Federal eligibility he/she retains that determination 
through the period of incapacity and upon return to Federal U. Use 
of the original date of application in these situations will 
maximize Federal financial participation. 

EXAMPLE: 

Family applies for AFDC-U based on the unemployment of the 
father. Father is determined to be the PE. After careful 
evaluation of the PE's work history, the county determines that 
he has a federal connection with the labor force based on 
qualifying earnings. After receiving two months of AFDC-U, the 
PE becomes incapacitated. The county is required to change the 
basis of deprivation from unemployment to incapacity, since the 
family's circumstances have changed. The PE remains 
incapacitated for a year. When the PE recovers from his 
disability, the county must again consider unemployment as the 
basis of deprivation. In this situation the county must use 
the original date of application for AFDC-U in accordance with 
MPP 41-440.1(d) to establish a connection with the labor force. 

STATUS CHANGE-WHEN THE PE GOES FROM FEDERAL AFDC-U TO STATE-ONLY 
AFDC-U ~ND~£!~~@ TO FEDERAL-AFDf-~ (~!'J:. !l-~.'.!.Q-1 Cd) --

This situation is different from the preceding example. In the 
above example the PE initially establishes Federal U eligibility 
and retains it through the period of incapacity. In this situation 
he/she loses his/her federal eligibility when the case is 
discontinued or transferred to State Only AFDC-U. For example, in 
some situations a Federal AFDC-U AU may experience a change in 
circumstances which causes the AU to move from Federal AFDC-U to 
State-Only AFDC-U, if otherwise eligible. If this has occurred, a 
new connection with the labor force must be established for the PE 
when the AU is being evaluated for return to Federal AFDC-U. Use 
of the original date of application for Federal AFDC-U to establish 
a connection with the labor force is not appropriate in this 
situation, whether or not a break in aid occurs during the family's 
period of ineligibility for Federal AFDC. In this situation a new 
connection with the labor force must be established. Families that 
usually fall into this category are those that are in receipt of 
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Federal AFDC-U who receive a lump sum payment (SHAW v. McMAHON) and 
those who elect to exclude a child with income and/or property from 
the AU (SIMON v. McMAHON). 

We would also like to remind you of the regulatory requirements 
with regard to timely and adequate notice. Prior to county action 
to change the basis of deprivation the recipient should be notified 
in accordance with MPP 40-173 of any change which relates to 
his/her aid payment or status. 

If you have any questions or need further information on these 
issues, please contact Henry Puga of the AFDC and Food Stamp Policy 
Implementation Bureau at (916) 324-2663 or ATSS 454-2663. 

Deputy Director 

cc: CWDA 




