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REFUGEE COORDINATOR LETTER NO. 2000-03 

To: County Refugee Coordinators 

GRAY DAVIS, Govemor 

This letter transmits responses to some frequently-asked questions, which have been 
presented to California Department of Social Services (CDSS) Refugee Programs 
Branch (RPB) staff during the recent reviews of county reporting procedures. 

Question #1: 

Please compare the requirements for self-sufficiency plans between the Refugee 
Program and California Work Opportunity and Responsibility to Kids (CaiWORKs) 
Program. In what ways are the plans similar and in what ways do they differ? Can 
counties use the plans interchangeably? 

·Answer: 

The Refugee Program Family Self-Sufficiency Plan 

Counties that are using Targeted Assistance and Refugee Employment Social 
Services funding to provide services to refugees are required to ensure that a 
coherent family self-sufficiency plan is developed for each eligible refugee family. 
The plan must address the family's needs from time of arrival until attainment of 
economic independence. Each plan should address a family's needs for both 
employment-related services and other needed social services. The plan must 
include: 

A determination of the income level a family would have to earn to exceed its 
cash grant and move into self-support without suffering a monetary penalty; 

·A strategy and timetable for obtaining that level of family income through the 
placement in employment of sufficient numbers of employable family members at 
sufficient wage levels; and 

·Individual employability plans for every employable member of the family. The 
individual employability plan must: 
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Lead to the earliest possible employment and not be structured in such a way 
as to discourage or delay employment or job-seeking opportunities; 

2 Contain a definite employment goal that is attainable in the shortest time 
period and consistent with the employability of the refugee in relation to job 
openings in the area; and 

3 Require the individual to meet job search requirements, where appropriate. 

The CaiWORKs Welfare-to-Work Plan 

The CaiWORKs welfare-to-work plan is not equivalent to the Refugee Program (RP) 
Family Self-Sufficiency Plan and cannot be used interchangeably . 

. The CaiVVORKs welfare-to-work plan, like the RP Family Self-Sufficiency Plan, must 
include the activities and services that will move a recipient into employment and 
self-sufficiency. Specific CaiWORKs forms that counties are required to use have 
been developed by CDSS for this purpose. Furthermore, the CaiWORKs welfare-to­
work plan is specifically required for a CaiWORKs participant, given that state law 
and regulations stipulate that the date that the client signs, or refuses to sign, the 
plan initiates his/her 18- or 24-month time clock for the receipt of aid. Under 
CaiWORKs, which also is "work first" focused, a recipient may participate in welfare­
to-work activities until he/she reaches his/her 18- or 24-month time limit. At that 
point, the recipient may continue to receive aid only if he/she remains financially 
eligible and participates in unsubsidized employment and/or community service for a 
minimum of 32/35 hours per week, averaged monthly. 

The specific contents of the CaiWORKs welfare-to-work plan are noted in Manual of 
Policies and Procedures Section 42.711.6, contained in All County Information 
Notice (ACIN) 1-70-99. Counties may access an online copy of ACIN 1-70-99 from 
the CDSS website located at http://www.dss.cahwnet.gov/getinfo/acin99/default.htm. 

Question #2: 

Can refugee participants CaiWORKs Self-Initiated Programs (SIPs) receive RP­
funded services? How should counties report these participants on the Services 
Participation and Outcomes Report (RS 50)? 
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Answer: 

The RP funds are to be used primarily for employability services designed to enable 
refugees to obtain jobs within one year of becoming enrolled in services in order to 
achieve economic self-sufficiency as soon as possible. 

·Federal regulations prohibit the use of RP funds "for long-term training programs 
such as vocational training that last for more than a year or educational 
programs that are not intended to lead to employment within a year" 
(CFR § 400.146 and 400.313). Counties are also required to ensure that a 
coherent Family Self-Sufficiency Plan is developed for each refugee family 
receiving RP-funded services. (Please see response to Question #1 above for a 
description of the Family Self-Sufficiency Plan.) Given these provisions 
governing the RP, refugees participating in SIPs may not meet the requirements 
for participation in RP-funded services since state law and regulations allow a 
CaiWORKs recipient to participate in an approveable SIP for 18 to 24 months, 
depending on the individual's aid status when the county implemented its 
CaiWORKs welfare-to-work program. However, if all RP requirements are met, 
a refugee in a SIP may receive RP-funded employability services and his/her 
participation in these activities can and should be reported on the RS 50. Any 
outcomes resulting from participation in RP-funded services should also be 
reported. Please note that Case Management (CM) activities which are limited 
to tracking the refugee participant's satisfactory progress in the SIP should not 
be considered RP services. However, if a refugee is receiving CM services in 
conjunction with other RP-funded employability services (e.g., Employment 
Services), it is appropriate and necessary to report these activities/outcomes on 
the RS 50. 

·For clarification of SIP policies in the CaiWORKs program, counties should refer 
to All-County Letter (ACL) No. 99-32, which may be accessed on the CDSS' 
website at http://www .cahwnet.ca.gov/getinfo/99acl/default. htm. 

·Question #3: 

·In regard to the CaiWORKs Program status codes, how should counties report 
on the RS 50 refugee clients who are "Deregistered" (Status 5) and "Pending 
Deregistration" (Status 7)? 
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·Answer: 

Refugee clients whose program status is "Deregistered" (Status 5) should not be 
reported on the RS 50. Those clients whose program status is "Pending 
Deregistration" (Status 7) may be reported in the Enrolled count (Part A, Item 1) 
but not in the Active count (Part A, Item 2) unless they are actively participating 
in services, including limited services, and until such time that their request for 
temporary deferral/exemption from participation is approved and their program 
status changes to "Deregistered" (Status 5) or the request is denied and their 
program status reverts to "Active" (Status 1 ). 

· Question #4: 

Does a copy of the Arrival-Departure Record (Form 1-94) and Social Security Card 
need to be in both the Central Intake Point's (CIP) and the contracted service 
provider's file? 

·Answer: 

The county must always have or ensure the contracted service provider has a copy 
of the 1-94 and Social Security Card in their case file. In lieu of a copy of the Social 
Security Card, the worker may document in the case file that he/she saw the card 
and record the number. 

Since not all refugee-impacted counties have CIPs, it is the responsibility of the 
county to decide if they want subcontractors to keep copies of these documents in 
their files. 

Question #5: 

Has the "Green Card" recently been revised? Is a refugee's date of entry displayed 
on the card? 

Answer: 

The Immigration and Naturalization Service's newest version of the Alien 
Registration Receipt Card, commonly known as the Resident Alien Card or the 
"Green Card," is now known as the Permanent Resident Card. The Permanent 
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Resident Card was introduced in December 1997. The form number (1-551) remains 
the same. 

The Permanent Resident Card does not show the date of a refugee's entry into the 
United States; it only displays the date when the refugee received their card. 
For additional information on the 1-551, please refer to the Non-citizen Reference 
Guide (Page 13) which was transmitted to counties via ACL 99-64, dated 
September 9, 1999. (A copy of this ACL is available at the website address noted in 
the response to Question #2 above.) 

If you have questions or require additional clarification regarding RP issues, please 
contact your RPB County Consultant at (916) 654-6379. If you have additional 
questions or need further clarification regarding these or other CaiWORKs welfare-to­
work issues, please contact Milt Yee, Employment Bureau, at (916) 657-3399. 

Sincerely, 

IM--/k-
Robert A. Barton, Chief 
Refugee Programs Branch 


