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EXECUTIVE SUMMARY 
 

ALL COUNTY LETTER NO. 20-81 
 

 
This All County Letter (ACL) provides responses to Frequently Asked Questions 
received from county child welfare agencies and juvenile probation departments 
regarding Foster Care eligibility and funding during the declared California State of 
Emergency due to the outbreak of the Novel Coronavirus Disease (COVID-19).  
 

 
 



 

July 9, 2020 
 
 
 
ALL COUNTY LETTER NO. 20-81 
 
 
TO:  ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 

ALL COUNTY ELIGIBILITY SUPERVISORS 
 ALL COUNTY FOSTER CARE MANAGERS 
 ALL CHIEF PROBATION OFFICERS 
 ALL TITLE IV-E AGREEMENT TRIBES 
 
 
SUBJECT: FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQS) RELATED TO 

FOSTER CARE ELIGIBILITY AND FUNDING DURING THE 
DECLARED COVID-19 STATE OF EMERGENCY  

 
 
REFERENCE:         ACL 11-51; ACL 20-25; ACL 20-31; ACL 20-44; ACL 20-45;          

EXECUTIVE ORDER (EO) N-29-20; EMERGENCY RULES OF 
COURT RELATED TO COVID-19; ACYF-CB-PI-20-10 

 
The purpose of this letter is to respond to FAQs the California Department of Social 
Services (CDSS) has received from county welfare agencies and probation 
departments regarding Foster Care eligibility and funding during the COVID-19 State of 
Emergency.  The FAQs portion of this ACL will reference other guidance issued by 
CDSS, as applicable. 
 
FAQs 
 

1. QUESTION:  In order to determine if the federal stimulus check can be exempted 
as income and property for minors and NMDs who are employed in 2020, please 
confirm for purposes of determining eligibility that the State may disregard the 
stimulus check as income and property pursuant to implementing the CARES 
Act?  

 
RESPONSE:  The federal Children’s Bureau has advised CDSS that neither the 
CARES Act one time stimulus payments to individuals (see 26 USC 6409), nor 
the benefits associated with any of the CARES Act unemployment payments 
(see 45 C.F.R. § 233.20(a)(3)(ii)(B) and (a)(4)(r)), are to be considered as 
income or resources when determining whether a family would have been 

https://cdss.ca.gov/lettersnotices/entres/getinfo/acl/2011/11-51.pdf
https://cdss.ca.gov/Portals/9/Additional-Resources/Letters-and-Notices/ACLs/2020/ACL20-25.pdf
https://www.cdss.ca.gov/Portals/9/Additional-Resources/Letters-and-Notices/ACLs/2020/20-31.pdf
https://cdss.ca.gov/Portals/9/Additional-Resources/Letters-and-Notices/ACLs/2020/20-44.pdf
https://cdss.ca.gov/Portals/9/Additional-Resources/Letters-and-Notices/ACLs/2020/20-45.pdf
https://www.gov.ca.gov/wp-content/uploads/2020/03/3.17.20-N-29-20-EO.pdf
file:///C:/Users/rgaughen/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/Content.Outlook/X1LB0WCX/Emergency%20Court%20Rules
file:///C:/Users/rgaughen/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/Content.Outlook/X1LB0WCX/Emergency%20Court%20Rules
https://www.acf.hhs.gov/sites/default/files/cb/pi2010.pdf
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eligible for AFDC (as it was in effect on July 16, 1996) for purposes of Title IV-E 
eligibility. 

 
2. QUESTION:  Counties have received stimulus checks on behalf of foster youth 

who are receiving Supplemental Security Income (SSI) benefits.  Can CDSS 
provide direction as it pertains to stimulus checks and what should happen with 
the funds?  
 
RESPONSE: The Social Security Administration has issued the following 
guidance regarding how representative payees should use stimulus checks 
received on behalf of individuals.   
 

How should a representative payee use a beneficiary’s economic impact 
payment (EIP)?  
  
Date: May 1, 2020 
  
The EIP belongs to the Social Security or SSI beneficiary. It is not a Social 
Security or SSI benefit. A representative payee should discuss the EIP 
with the beneficiary. If the beneficiary wants to use the EIP independently, 
the representative payee should provide the EIP to the beneficiary. If the 
beneficiary asks the representative payee for assistance in using the EIP 
in a specific manner or saving it, the representative payee can provide that 
assistance outside the role of a representative payee. 
  
What responsibilities does the representative payee have in managing the 
beneficiary’s economic impact payment (EIP)? 
  
Date: May 1, 2020 
  
Under the Social Security Act, a representative payee is only responsible 
for managing Social Security or SSI benefits. An EIP is not such a benefit. 
A representative payee should discuss the EIP with the beneficiary. If the 
beneficiary wants to use the EIP independently, the representative payee 
should provide the EIP to the beneficiary. If the beneficiary asks the 
representative payee for assistance in using the EIP in a specific manner 
or saving it, the representative payee can provide that assistance outside 
the role of a representative payee. 

 
If a county, in its capacity as a representative payee, receives a stimulus check 
on behalf of a foster youth, the county should work with the youth to make an 
appropriate plan for the stimulus funds.   

https://www.ssa.gov/coronavirus/#reppayee
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If the county has received the stimulus check on behalf of a youth in error, the 
Internal Revenue Service has published guidance regarding return of the funds.  
Please see Economic Impact Payment Information Center Question 64. 
 

3. QUESTION:  With courts scaling back hearings, certain findings required for 
federal funding eligibility, such as contrary to the welfare, reasonable efforts to 
prevent the removal, and reasonable efforts to finalize the permanency plan, 
could be delayed.  Should counties shift from federal AFDC-FC funding to non-
federal funding? 

 
RESPONSE:  If, at the initial hearing removing the child, the court does not make 
the required contrary to welfare finding, Title IV-E funding cannot be claimed for 
the case.  Additionally, the court must determine whether reasonable efforts were 
made to prevent removal within 60 days of the date of removal.  If either of these 
judicial findings are not made timely, counties must use non-federal funding 
(such as non-federal AFDC-FC or ARC) to fund the placement for the life of the 
case, so it is imperative that the county work diligently with the juvenile court to 
meet these requirements.  Note that the Emergency Rules of Court Related to 
COVID-19 direct courts to prioritize holding detention hearings at which the 
findings required for Title IV-E funding are made. 

 
Further, Title IV-E requires the ‘reasonable efforts to finalize the permanency 
plan’ judicial finding to be made every 12 months until permanency is achieved.  
If the court does not timely make the 12-month findings, counties must shift the 
funding source for the case from federal to non-federal AFDC-FC until the finding 
is made.   
 

4. QUESTION:  Due to court closures, if there is no termination of dependency for 
youth in Extended Foster Care (EFC) who turn 21 years old, and if the court has 
stated previously that funding must continue, would counties be allowed to make 
foster care payments using federal funding? 

 
RESPONSE:  No.  Even if there is no formal termination of dependency by the 
court, no foster care payments using federal funding may continue after a youth 
turns 21.  Counties may use local funds as they determine appropriate to support 
youth who turned 21 while in EFC before EO N-53-20 was issued on April 17, 
2020.  However, those youth in EFC who turn 21 on or after the EO issued will 
be provided the support of placement and supervision through June 30, 2020 
with state funding.  Please reference ACL 20-45 for additional guidance and 
information.  Additionally, for Fiscal Year 2020-21, state funding to support the 
placement and supervision of youth in EFC who turn 21 years of age or older, as 

https://www.irs.gov/coronavirus/economic-impact-payment-information-center
https://www.courts.ca.gov/documents/appendix-i.pdf
https://www.courts.ca.gov/documents/appendix-i.pdf
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applicable, will continue to be provided pursuant to Assembly Bill 79 (Chapter 11, 
Statutes of 2020).  Guidance will be forthcoming with additional information.  
 

5. QUESTION:  Some courts have either closed or appearances have been 
significantly scaled back.  Some foster care eligibility workers state they cannot 
issue an initial foster care payment without the court stamped petition and 
detention file attached.  Eligibility workers are not receiving required court 
documentation.  Can counties issue a foster care payment without court stamped 
documents? 

 
RESPONSE:  Yes, counties should continue to issue initial payments with 
notations made on documents explaining the absence of the court stamp.  During 
the COVID-19 state of emergency, court minute orders are also acceptable 
documents, as noted in 45 CFR 1356.21. 

 
6. QUESTION:  Due to the COVID-19 pandemic restrictions on face-to-face 

contact, are there alternative means for obtaining signatures and collecting 
required documents as many social workers, eligibility workers and supervisors 
are having meetings electronically and are telecommuting?   

 
RESPONSE:  Yes, during the COVID-19 state of emergency CDSS encourages 
counties to explore temporary flexibility to accept and use other means to obtain 
a signature, such as emails of scanned documents, emails of forms indicating the 
sender's authorization/approval, and pictures of signed forms that are texted or 
emailed to county staff, until such restrictions are lifted.  

 
7. QUESTION:  For youth in foster care or under legal guardianships who are 

graduating before age 19 during the 2019-2020 school year, how will counties 
obtain school verification?  Would a sworn statement be accepted in lieu of the 
school verification?  Does the payment stop if verification is not received?  
Counties have been informed that schools cannot provide verification due to 
school closure.  

 
RESPONSE:  At the time this question was presented, public schools were not 
closed; they were operating remotely.  While there may be a problem receiving 
documentation from some district offices, most have administrative staff 
operating remotely.  Funding should not be discontinued due to a lack of school 
verification.  However, counties should document the delay in receiving 
documents due to COVID-19 in the youth’s educational case plan and continue 
their efforts to obtain school verification. 
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8. QUESTION:  Can a caregiver whose foster child who is now living in a place 
other than their approved foster care placement due to the shelter-at-home 
orders related to the COVID-19 pandemic continue to receive funding?   

 
RESPONSE:  When an AFDC-FC eligible child is temporarily absent from their 
approved placement in an eligible facility or home for less than 14 days in a 
calendar month, the county may pay the caregiver for the full month.  However, if 
the child or nonminor is absent from placement for more than 14 days in a 
calendar month, the county must pro rate the foster care aid payment to the 
caregiver.  If the child ends up residing in another alternative placement 
temporarily due to COVID-19 , the county should assess the appropriate 
payment options that have been made available to caregivers during the State of 
Emergency period that can support the alternative caregiver until that child is 
able to return back to their approved placement. 
 

9. QUESTION:  Can counties continue to pay a caregiver/guardian for 
transportation costs under the Education Travel Reimbursement (ETR) Program, 
when children are not attending their school of origin? 
 
RESPONSE:  At this time, even if schools are physically closed due to the 
COVID-19 pandemic, counties may continue to claim, and the caregiver/guardian 
can continue to be reimbursed, for educational travel expenses.  This is 
consistent with existing policy found in ACL 11-51, and the current methodology 
which divides the education travel reimbursement over a 12-month period. 

 
10. QUESTION:  Can a county authorize and pay a Family-Only rate, as described in 

ACL 20-44, directly to a nonminor dependent (NMD) in a Supervised 
Independent Living Placement (SILP) or Transitional Housing Placement who 
has been displaced from their placement due to COVID-19?  

 
RESPONSE:  Although ACL 20-44 provides some rate flexibility to allow a 
county to provide additional support and care for children/youth impacted by 
COVID-19, this policy does not allow for rate flexibility to be extended to an NMD 
in a SILP or Transitional Housing Placement Program.  

 
11. QUESTION:  Is there an extension for Non-Related Legal Guardians 

(guardianship established in dependency court), to continue to receive payments 
for youth that have attained the age of 18, or remained in school past the age of 
18 to complete their high school education and are now 19 years of age, during 
this COVID-19 pandemic? 
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RESPONSE:  No, at this time there are no changes to eligibility related to 
payments to Non-Related Legal Guardians that would extend payment due to the 
COVID-19 pandemic.  
 

12. QUESTION:  An NMD signed the SOC 163 (Voluntary Re-Entry Agreement for 
Extended Foster Care), and it is about to expire.  The court is not available 
and/or closed, thus a hearing for continuation of extended foster care will not 
occur within 180 days of the date the NMD signed the SOC 163.  May the county 
continue the payment?   

 
RESPONSE:  As stated in the response to Question 3, courts have been 
directed to prioritize hearings where findings necessary for Title IV-E funding are 
made.   However, if the court has not formally resumed dependency within 180 
days of the date the NMD signed the SOC 163, counties cannot continue paying 
federal foster care funds.   

 
13. QUESTION:  If a Voluntary Placement Agreement (VPA) is set to expire during 

the COVID-19 state of emergency and courts are not holding hearings, may 
counties continue paying with federal foster care funds? 

 
RESPONSE:  As stated in the response to Question 3, courts have been 
directed to prioritize hearings where findings necessary for Title IV-E funding are 
made.  However, CDSS has not been given federal authority to extend the VPA 
timeframe.  Therefore, federal foster care funds must terminate unless there has 
been a judicial determination within the first 180 days of a voluntary placement 
that the placement is in the best interests of the child/NMD.  For guidance, refer 
to the Emergency Rules of Court Related to COVID-19.  

 
If you have any questions or need additional guidance regarding the information in this 
letter, please contact the Funding and Eligibility Unit at (916) 651-9152. 
 
Sincerely, 
 
Original Document Signed By 
 
GREGORY E. ROSE 
Deputy Director  
Children and Family Services Division 

https://www.courts.ca.gov/documents/appendix-i.pdf

