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December 14, 2009 

ALL COUNTY INFORMATION NOTICE NO. I-85-09

TO:  ALL COUNTY  WELFARE DIRECTORS  
 ALL FOOD STAMP COORDINATORS  
 ALL CONSORTIUM PROJECT MANAGERS  
 
 
SUBJECT:   QUESTIONS AND ANSWERS ABOUT THE CHANGES TO THE  ABLE  

BODIED ADULTS WITHOUT  DEPENDENTS WORK REQUIREMENT  
AS A RESULT OF  THE AMERICAN RECOVERY AND  
REINVESTMENT ACT OF 2009  

 

REFERENCE:    ALL COUNTY  LETTER  09-12  
    
 
The purpose of this All County Information Notice (ACIN) is to provide clarification on 
the changes to the Able Bodied Adults Without Dependents (ABAWD) work requirement 
as a result of the passage of the American Recovery and Reinvestment Act of 2009 
(ARRA) that were provided by the Food and Nutrition Service (FNS) in Administrative 
Notice (AN) 09-26 dated March 17, 2009, and AN 09-32 dated April 2, 2009. 

Background: 
ARRA of 2009, signed into law by President Obama on February 17, 2009, lifted the 
restrictions on food stamp eligibility for all ABAWDs from April 1, 2009 through 
September 30, 2010. This means counties cannot discontinue food stamp recipients for 
failure to satisfy the ABAWD work requirement during this period. 

QUESTION 1: 
If an ABAWD was discontinued prior to April 1, 2009, for failing to satisfy the ABAWD 
work requirement, would he or she have become eligible for food stamps effective 
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April 1, 2009, under ARRA?  Must benefits be restored back to April 1, 2009, for 
ABAWDs who have subsequently been denied eligibility solely because of their failure 
to satisfy the ABAWD work requirement? 

ANSWER: 
Yes.  The ARRA suspends the ABAWD work requirement from April 1, 2009 through 
September 30, 2010. Effective April 1, 2009, counties also should have restored food 
stamps to otherwise eligible ABAWDs who were part of an ongoing food stamp 
household. In addition, an ABAWD in a closed case who was previously discontinued 
for failure to meet the ABAWD work requirement can reapply for aid. 

More significantly, California was approved for a statewide ABAWD waiver effective 
October 1, 2008, and no counties opted out of the waiver.  For more information on the 
statewide ABAWD waiver, please see ACIN I-80-08. 

Counties are reminded that this provision of ARRA has no impact on sanction 
requirements for the Food Stamp Employment and Training (FSET) program. 
Mandatory participants, including ABAWDs, who fail to comply with FSET requirements, 
still receive one-, three-, or six-month sanctions in accordance with Manual of Policies 
and Procedures (MPP) Section 63-407.5. 

QUESTION 2: 
Now that ABAWDs are not subject to time limits through September 30, 2010, are 
counties still required to count ABAWDs each month? 

ANSWER: 
Yes. Although counties are not required to track ABAWDs in regards to the three out of 
36-month time limit, they do need to count ABAWDs each month for the purpose of the 
STAT 47 report and in projecting estimates for their FSET and Non-FSET county plans. 
This means that counties should continue to report ABAWDs in Part A, number 2 
of the STAT 47 report. However, Part A, numbers 3 and 4 should have zeros 
reported for Month 1, Month 2, Month 3, and the Quarter Total until 
September 30, 2010. 

QUESTION 3: 
Under ARRA, are all ABAWD-countable months erased effective April 1, 2009? 

ANSWER: 
Yes. All ABAWD calendars in effect as of April 1, 2009, must be erased; and new 
calendars should not be established prior to October 1, 2010. Effective October 1, 
2010, new ABAWD calendars should be established in counties that do not qualify for 
an ABAWD waiver for Federal Fiscal Year (FFY) 2011. 
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CDSS is working with the Department of Health Care Services and the three consortia 
that comprise the Statewide Automated Welfare System to address any automation and 
MEDS issues that may result from this change when setting all new 36-month ABAWD 
calendars on October 1, 2010.  Separate instructions will follow via All-County Letter 
(ACL) or ACIN on this issue. 

QUESTION 4: 
What happens to the 15 percent ABAWD exemptions already allocated to counties for 
FFY 2009 and those that normally would be allocated for FFY 2010? 

ANSWER: 
The 15 percent ABAWD exemptions for FFY 2009 have already been allocated, and 
they will not be rescinded. In addition, a statewide ABAWD waiver has been in effect 
since October 1, 2008, which eliminated the need for 15 percent exemptions in 
California during FFY 2009.  In the event California does not qualify for another 
statewide ABAWD waiver in FFY 2011, FNS will issue additional guidance to the states 
concerning the calculation and allocation of 15 percent exemptions for FFY 2011 and 
subsequent years following the expiration of ARRA. CDSS will disseminate this 
information to counties via an ACL or ACIN. 

If you have any questions regarding the content of this letter, please contact Kristin 
Brinks, Food Stamp Employment and Special Projects Unit, at (916) 654-1435 or by 
email at: Kristin.brinks@dss.ca.gov. 

Sincerely, 

Original Document Signed By: 

CHRISTINE WEBB-CURTIS, Chief 
Food Stamp Branch 

mailto:Kristin.brinks@dss.ca.gov



