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ALL COUNTY INFORMATION NOTICE NO. I-17-13 

TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
ALL COUNTY CHILD WELFARE SERVICES PROGRAM MANAGERS 
ALL COUNTY CHIEF PROBATION OFFICERS 
ALL FOSTER FAMILY HOMES 
ALL FOSTER FAMILY AGENCIES 
ALL GROUP HOMES 
ALL TITLE IV-E TRIBES 

SUBJECT:  QUESTIONS AND ANSWERS (Q&A) REGARDING REASONABLE AND 
PRUDENT PARENT STANDARDS 

REFERENCE:  WELFARE AND INSTITUTIONS CODE (W&IC) SECTIONS (§) 362.04, 
362.05, AND 727; ASSEMBLY BILL (AB) 408 (CHAPTER 813,  
STATUTES OF 2003), AB 2096 (CHAPTER 483, STATUTES OF 2008); 
SENATE BILL (SB) 358 (CHAPTER 628, STATUTES OF 2005); 
CALIFORNIA CODE OF REGULATIONS (CCR), TITLE 22, DIVISION 6, 
CHAPTER 9.5 FOSTER FAMILY HOMES; CCR TITLE 22, DIVISION 6, 
CHAPTER 5 GROUP HOMES; COMMUNITY CARE LICENSING (CCL) 
INFORMATION RELEASE NO. 2011-01, 2010-03, 2010-02, 2005-03 AND 
2005-02; ALL COUNTY LETTERS (ACL) 05-39 AND 06-02; ALL COUNTY 
INFORMATION NOTICES (ACIN) I-80-05 AND I-78-01  

This ACIN is to remind counties, caregivers, and licensees of the Reasonable and Prudent 
Parent Standard (RPPS), as it applies to a licensed foster family home or group home, a 
certified family home, and an approved relative and non-relative extended family member 
home.  It addresses some of the most frequently asked questions as they relate to minor 
foster children.  Many questions that have been asked in relation to RPPS relate to CCR 
Title 22, Foster Family Home (FFH) or Group Home (GH) regulations.  Those questions are 
also being answered in this ACIN. 

The enactment of AB 408 added section 362.05 to the W&IC establishing the RPPS.  The 
RPPS is the standard characterized by careful and sensible parental decisions that maintain 
the foster child’s health, safety, and best interests.  This standard supports the 
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empowerment of a caregiver to exercise common sense and good judgment to assess 
circumstances and events in which a foster child may participate.  The standard also 
enables participation by a foster child in age-appropriate extracurricular, enrichment, and 
social activities in order to improve the normalcy of life in foster care.  The enactment of  
AB 2096 extended the RPPS to group homes (W&IC § 362.05(a), 727(a)(4)(A)). 
 
A parent is often faced with decisions regarding his or her child’s participation in activities, 
as is a caregiver or licensee.  However, oftentimes, a foster child has been prohibited from 
participating in typical childhood activities unless certain requirements were met.   
 
In applying the RPPS, a caregiver or licensee should:  

 Have adequate information about the activity; 

 Take reasonable steps to determine the appropriateness of an activity; 

 Take into account any foreseeable risks; and  

 Ask themselves the following questions:  
 

o Does this activity seem reasonable? 

o Is this activity age-appropriate?  A caregiver or licensee should consider the foster 
child’s maturity level, mental and physical health, and developmental level.   
(Age-appropriate is defined in the 22 CCR § 89201(a)(2) as ”….activities or items 
that are generally accepted as suitable for children of the same chronological age 
or level of maturity.  Age appropriateness is based on the development of 
cognitive, emotional, physical, and behavioral capacity that is typical for an age or 
age group.”) 

o Are there foreseeable hazards? 

o Is there anything based upon the foster child’s case history with the current 
caregiver or licensee (such as truancy or running away) to suggest that this activity 
would not be appropriate for the foster child? 

o Does this decision maintain the foster child’s health, safety and best interests? 

o Does this activity assist in normalizing life in foster care?  

 
When applying RPPS, if a caregiver or licensee has any questions or concerns, they should 
consult with the foster youth’s social worker or probation officer. 
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
General  
 
1) Q. What is the “Reasonable and Prudent Parent Standard”? 

 
 A. The standard used by a caregiver or licensee that is characterized by careful 

and sensible parental decisions that maintains the foster child’s health, safety, 
and best interest (W&IC § 362.04(a)(2) and (c)). 

 
Babysitting 
 
1) Q. What is an “Occasional Short-Term Babysitter”? 
 

A. “Occasional Short-Term Babysitter” means a person who cares for a foster 
child in or out of the caregiver’s licensed, certified, or approved home on an 
occasional basis for less than 24 hours at a time (22 CCR § 89378(a)(1)(A)(1)).  
Example:  the caregiver has a date night out and has the grandparents watch 
the child from 4 P.M. that evening to 10 A.M. the following day. 

 
2) Q. Does an occasional babysitter need to be fingerprinted by the county?  

 
A. No, Health and Safety (H&S) Code § 1522(b)(3)(C) exempts an occasional 

short-term babysitter from undergoing a criminal record background check. 
 

3) Q. Does the occasional sitter need Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) training 
under RPPS? 

 
A. No.  The occasional short-term babysitter is not required by any departmental 

regulation to have CPR training.  Acting as a reasonable and prudent parent, a 
caregiver who feels there is a condition where CPR may be needed should use 
a sitter who has CPR certification.  

 
4) Q. Is a teenage foster child allowed to babysit a younger child in the home? 

 
A. Yes.  The teenage foster child may be under 18 years of age, but shall have 

the maturity, experience, and ability necessary to provide adequate care and 
supervision of a child (22 CCR § 89378(a)(1)(A)(3)).  Under no circumstances 
shall a foster child be required to babysit (22 CCR § 89378(a)(1)(A)(3)(a)).    
 

5) Q. Can I leave my foster child alone?   
 

A. Yes.  On an occasional basis, the caregiver is permitted to leave a foster child 
alone without adult supervision, but shall not leave a foster child unsupervised 
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overnight (22 CCR § 89378(a)(1)(D)).  The caregiver shall apply RPPS to 
determine the appropriateness of leaving a foster child alone without adult 
supervision (22 CCR § 89377).  The caregiver shall consider: 

a. The age, maturity, and developmental level of the foster child; 
b. The nature and inherent risk of harm; and 
c. The best interest of the foster child based on the information known by    

the caregiver (22 CCR § 89377(c)(1)-(3)). 
 

If the foster child is left alone, the caregiver should ensure the following as 
specified in 22 CCR § 89378(a)(1)(D)2. a. i. through iii: 
a. The foster child knows where the emergency numbers are posted; 
b. The foster child knows emergency procedures; and 
c. The foster child knows where and how to contact the caregiver. 

 
6) Q. Can a foster caregiver go on a getaway weekend and leave a foster child with a 

foster aunt and uncle and their children? 
 

A. If a caregiver anticipates being absent from the home for longer than 24 hours, 
such as to go on a getaway weekend, the caregiver is permitted to arrange for:  

 
a) An alternative caregiver, who provides care and supervision of the foster 

child in the caregiver’s home on an occasional basis under the conditions 
specified in regulations (22 CCR § 89378(a)(1)(B)). 

b) A licensed, approved, or certified caregiver who provides care and 
supervision of the foster child in the respite caregiver’s home as temporary 
respite of parental duties that does not exceed 72 hours under the 
conditions specified in regulations (22 CCR § 89378(a)(1)(C)). 

 
7) Q. Is there a 24-hour limit on participating in out-of-the-home activities, like a 

weekend camping trip supervised by a church or a weekend school event 
where the care providers are not present? 

 
A. The regulations provide guidance that extracurricular, enrichment, and social 

activities may include, among other activities:  sports, scouting, or 4-H 
activities, all of which could include activities that are out of the home or facility 
and exceed 24-hours in duration.  There are no time restrictions in regulations 
that would preclude a foster child from participating in activities that are  
out-of-the-home or facility.  The caregiver or licensee is required to apply RPPS 
by making careful and sensible parental decisions that maintain the foster 
child's health, safety, and best interest when making a decision as to whether 
the activity is an age and developmentally appropriate extracurricular, 
enrichment, or social activity (22 CCR § 89379(b) and § 84079(c)(2)).   
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8) Q. Can a foster caregiver bring a foster child to an event and leave the foster child 
with a supervising adult used by other parents in the community? 

 
A. Yes, if it is the opinion of the caregiver that the supervising adult is capable of 

providing care and supervision to the child (22 CCR § 89378(a)(1)(A)(2) and  
§ 84079(c)(2)).   

  
9) Q. If a relative caregiver hires an evening babysitter for two foster children, is it 

necessary to disclose that the children are in foster care? 
 

A. No.  The RPPS allows for normalizing the foster child’s life.  It allows for the 
foster child to be treated as any other child.  As for all children, the caregiver 
should make sure the babysitter knows how to contact the caregiver in case of 
an emergency (22 CCR § 89378(a)(1)(A)(4)). 

 
Social Activities 
 
1) Q. Can a foster child spend the night in an unlicensed facility, attend community 

events, or religious gatherings on their own? 
 

A. Yes.  A foster child is entitled to participate in age and developmentally 
appropriate extracurricular, enrichment, and social activities (22 CCR § 89379, 
subsection (a) and § 84079(c)(1)) and may attend religious services and 
activities of his or her choice (W&IC § 16001.9(a)(10) and (13);  
22 CCR § 89372(a) and § 84072(c)(23)). 

 
2) Q. My foster child is a high school athlete, but has been in some trouble at home 

and school.  Under RPPS, can I prevent him or her from attending 
extracurricular activities due to his or her behavior? 

 
A. While a foster parent may prevent a foster child from attending specific 

extracurricular activities as appropriate discipline for misbehavior, the 
frequency and scope of that discipline cannot result in effective denial of the 
foster child’s right to participate in extracurricular activities.  Additionally, 
restrictions on extracurricular activities should not be the only disciplinary 
options to be considered or utilized by a foster parent.  Other disciplinary 
actions should be considered as an alternative to exclusion from extracurricular 
activities.  For example:  Your foster child attended a school dance and 
returned home past his/her curfew time and did not call to say he/she would be 
late.  The foster caregiver could prohibit the child from going out with friends, 
television privileges, or social media participation for the next day because the 
child was grounded for coming in late the night before, so long as 
communication with the child’s relatives, social workers, authorized 

http://www.dss.cahwnet.gov/ord/entres/getinfo/pdf/ffhman3.pdf
http://www.dss.cahwnet.gov/ord/entres/getinfo/pdf/ghman3.pdf
http://www.dss.cahwnet.gov/ord/entres/getinfo/pdf/ffhman3.pdf
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representatives, attorneys, foster youth advocates and supporters, Court 
Appointed Special Advocates (CASA), and probation officers are not restricted.   

 
3) Q. Can children and youth in foster care participate in social media websites   

such as MySpace, Facebook, and Twitter? 
 

A. Yes, but the caregiver or licensee may impose reasonable restrictions as 
specified in regulations.  These restrictions may include restricting internet 
usage when appropriate (22 CCR § 89372(a)(5)(B)(5)) or prohibiting the use of 
entertainment devices (22 CCR § 84072.1, subsection (c)(4)). 

 
Miscellaneous 
 
1) Q. Does RPPS allow a child or youth in foster care to have piercings, tattoos, or 

permanent cosmetic application? 
 

A. The RPPS does not apply to these activities.  Although getting a tattoo, body 
piercing, or permanent cosmetic application could be considered as typical 
teenage activities, H&S Code § 119302(a)-(e) pertains to the regulation of the 
body art industry and clarifies who can receive a tattoo, body piercing, or 
permanent cosmetic application from a vendor pursuant to sections 652 and 
653 of the Penal Code.  However, a caregiver or licensee is not authorized to 
give consent for a foster child under the age of 18 to obtain a tattoo, body 
piercing, or permanent cosmetics application (H&S Code § 119302(a) and (b)). 
 

2) Q. My foster child has a cell phone that was purchased with his or her own money 
from a part time job, but he or she does not follow the rules that we set for cell 
phones in our house.  Under RPPS, am I allowed to remove or take away his or 
her cell phone?  

 
 A. No.  However, the caregiver or licensee may apply reasonable restrictions to 

this activity.  Restrictions may be imposed by the caregiver, licensee, social 
worker, or probation officer on calls and correspondence.  No restrictions shall 
be applied to telephone calls, mail, and electronic communication with a foster 
child’s relatives, unless prohibited by court order, or with social workers, 
authorized representatives, attorneys, foster youth advocates and supporters, 
CASA, probation officers, the Community Care Licensing Division, or the State 
Foster Care Ombudsperson (W&IC § 16001.9(a)(8); 22 CCR,  
§ 89372(a)(5)(A)-(D) and § 84072(c)(11)(A) – (C)). 
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3) Q. Can a foster child use birth control? 
 

A. Yes.  Family Code § 6925(a) states that a minor may consent to medical care 
related to the prevention or treatment of pregnancy. 

 
4) Q. Can I utilize RPPS as many hours as I want to per week or month? 

 
A. The RPPS is law that guides a caregiver or licensee in making decisions to 

determine whether it is age and developmentally appropriate for a foster child 
to participate in an activity.  There is no restriction on the amount of time a 
caregiver or licensee spends using RPPS. 

 
5) Q. If the foster caregiver and social worker or probation officer disagrees about an 

activity for a foster child, does the social worker or probation officer have the 
final say?  

 
A. No.  However, a decision based on RPPS shall not contradict court orders or 

the needs and services plan of a foster child (22 CCR § 89377(b) and  
§ 84067(c)). 

 
The child welfare agency or probation department has care, custody, and 
control of the foster child as ordered by the court, and assumes the ultimate 
responsibility for the health and safety of the foster child.  The social worker or 
probation officer for the foster child may cite a reason for the denial of 
participation in the activity.  If there is disagreement, the social worker’s or 
probation officer’s supervisor or the attorney for the foster child may intervene 
and discuss participation in the activity with the caregiver and social worker or 
probation officer for the foster child.   

 
6) Q. If my foster child gets hurt while under my supervision or in an activity that I 

have given him or her permission to participate in, will I be cited for incorrectly 
applying RPPS? 

 
A. Every caregiver or licensee has to apply RPPS when making the decision as to 

whether or not an activity is safe and enriching to a foster child.  When 
necessary, a caregiver or licensee must be prepared to demonstrate his or her 
determinations in applying RPPS to the licensing agency.  If RPPS is not 
applied in compliance with the 22 CCR § 89377 or § 84067, the licensing 
agency may issue a citation. 

 
7) Q. Can I require my foster care child to perform household chores such as 

vacuuming, dusting, dishwashing, and bathroom scrubbing? 
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A. Yes, so long as the household chore is age and developmentally appropriate 
and it does not pose unreasonable hazards to the child.  The foster parent 
should not impose excessive or a disproportionate amount of chores on the 
foster child, as by doing so the foster parent could violate the foster child’s 
personal rights.    

 
Travel 
 
1) Q. Can children and youth in foster care travel out of the county or with teams as 

part of their participation in a sport without going to court? 
 
A. Yes.  The ACIN No. I-78-01, dated September 18, 2001, encouraged counties 

to adopt flexible travel policies that enhanced the ability of a foster child to 
participate in extracurricular and social activities.  However, judicial approval 
may be warranted for trips of great length or duration.  The foster child may not 
travel out of the county if jurisdiction has not been established. 

 
If you have any questions regarding this ACIN, please contact the Foster Care Support 
Services Bureau at (916) 651-7465.  A caregiver or licensee with questions or concerns 
may call the Foster Care Ombudsman’s Office at (877) 846-1602 or contact their local 
licensing office for assistance. 
 
Sincerely,  
 
Original Document Signed By: 
 
KAREN B. GUNDERSON, Chief 
Child and Youth Permanency Branch 
Children and Family Services Division 
 

 




