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ALL·COUtffY INFORMATION NOT! CE I-108-82 

TO: ALL COUNTY WELPARE llIRECTORS 

SUBJECT: EMERGENCY ASSISTANCE 

REFEREHCE: 

On July 14, 1982, Department of Social Services (DSS) staff met with the 
County Welfare Director's Association Eligibility and Grant, Fiscal and 
Services Committees to discuss Emergency Assistance (EA) program implementa­
tion in California. Several questions were asked and DSS staff agreed to 
communicate responses to all counties. These questions and our responses 
follow: 

A. GENERAL ISSUES 

1. 	 Question 

Will EA cases be subject to quality control reviews? 

Answer 

At this time, there are no state or federal requirements for EA 
quality control reviews. 

2. 	 Question 

How can counties insure that only one month of Emergency Assistance 
will be paid in a twelve-month period, to a family who moves from 
county to county? 

Answer 

No statewide system currently exists which would automatically alert 
a county concerning emergency assistance eligibility in another 
county. However, the CA-1 used in EA - Unemployed Parent (EA-UP) 
cases asks whether the applicant has received or applied for public 
assistance in the last 12 months. Counties should investigate cases 
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where aid has been received in the last 12 months, In addition, if 
the parent or caretaker relative is ava.ilable and cooperating in the 
EA - Abused, Neglected or Exploited Children ( EA-ANEC) applicat lon 
and eligibility detenn.ination process, the social worker or el.t3i.bility 
worker should inquire as to prior receipt of services or assistance 
and follow-up to determine if EA was received. 

3. Question 

Is Emergency Assistance limited to 30 days or one calendar month'/ 

Answer 

Emergency Assistance payments are limited to one period of up to 30 
days during any 12-mouth period. 

4. Question 

Are child support requirements the same under the EA Program as they 
are in the AFDC Program'/ 

Answer 

Yes, the AFDC policies and procedures regarding child support shall 
be applied to applicants for and recipients of EA-UP and EA-FC. 
(EAS Section 41-500.2), 

B. EMERGENCY ASSISTANCE - ABUSED, NEGLECTED OR EXPLOITED CHILDREN ISSUES 

1. Question 

What services to the family can be provided under the EA-ANEC 
Program when the child has been removed from the home? 

Answer 

When a child has been removed from the home and determined eligible 
for EA-ANEC, all time spent by social work staff actually providing 
and/ or arranging for EA - Family Services is to be charged to the 
EA-ANEC Program, regardless of the family's eligibility status. 
These services are being provided on behalf of the eligible child 
and include Social Work, Information and Referral and Transportation 
Services.. However, purchased services other than. Emergency Shelter 
Care and transportation for the child can only be charged to 
EA-ANTIC when the family is receiving AFDC FG/U on the date of 
application for EA-ANEC. 

2. Question 

Can EA funds be used to pay foster care retainer fees? 
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Answer 

No, retainer fees are not eligible for reimbursement under the EA 
Program. Counties are to continue to charge these costs to Other 
County Social Services. 

3. Question 

Can EA monies be used to fund foster care payments and services for 
a child who has been relinqui.shed for adoption? 

Answer 

Yes, provided the child is in immediate danger of, or is being 
abused, neglected or exploited and all other EA requirements are 
met. 

4. Question 

ls a case eligible for EA when a child is placed by the CWD into a 
group home because of the child's treatment needs? 

Answer 

See answer to question #3, 

C. EMERGENCY ASSISTANCE - UNEMPLOYED PARENT ISSUES 

1. Question 

When the EA-UP eligibility period covers portions of two calendar 
months, c.an a single warrant or payment be made for the full period 
of EA eligibility (not to exceed 30 days)? 

Answer 

Yes. EAS Section 41-500.62 would allow one payment for a period of 
30 days even if the 30 days covers portions of two calendar months. 

2. Question 

Must aid code 31 be used for claiming the EA-UP payment? 

Answer 

Since many counties were using aid code 31 for service only cases, 
we have been able to secure authorization from the Department of 
Health Services to use aid code 06 for the EA-UP payment (see 
All-County Letter Errata Notice dated July 20, 1982). 
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3. Question 

Are EA-UP recipients eligible for Food Stamps and, if so, are they 
considered Public Assistance (PA) or Nonassistance (NA) households? 

Answer 

EA-UP recipients are eligible for Food Stamps and should be claimed 
as PA households. 

4. Question 

ls the recipient of EA-UP to be provided a Notice of Action at the 
time of eligibility detennination and termination. 

Answer 

When a county determines that a recipient is eligible for EA, a 
Notice of Action must be sent. In addition, the recipient must be 
given a notice concerning termination. A single Notice of Action 
for both occurrences is permitted (22-001). This notice should be 
given when eligibility is determined and should clearly state the 
maximum amount of aid and the eligibility period. The notice should 
also contain a termination date. Specific mandated language for 
this notice is being developed and will be provided as soon as 
possible • 

.5. Question 

Can the recipient receive a notice of approval for the State AFDC-U 
Program at the same time the EA-UP notice is sent? 

Answer 

No, eligibility for the State AFDC-U Program cannot be determined 
until the end of the EA-UP period. A notice of approval of State. 
AFDC-U at the time EA-UP is granted would be premature. 

6. Question 

Does the EA payment month constitute the fir.st month of concurrent 
budgeting for AFDC-U purposes? 

Answer 

No, the Emergency Assistance payment period cannot be considered for 
AFDC-U budgeting purposes. 
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7. Quest.ion 

Can EA overpayments be collected through adjustment of subsequent 
AFDC payments? 

Answer 

No, EA overpayments cannot be collected from AFDC payments. Such 
overpayments are to be collected in the same manner as they are in 
AFDC cases which have been 	discontinued. 

8. Question 

Shall EA recipients be eligible to receive the special need allowance 
for pregnant women? 

Answer 

Yes, if a pregnant woman, who is qualified to receive Emergency 
Assistance would qualify for the pregnancy special need payn1ent 
under the provisions of EAS Section 44-221.4, she is eligible to 
receive such an allowance under the EA Program (EAS Sect:ion 45-500.2). 

9. Question 

Will duplicate Medi-Cal cards be generated for cases when EA-UP and 
AFDC-U payments are authori7.ed for the same month? 

Answer 

A second card for the same month will not be issued in those counties 
using the MEDS system. For those counties using the Clll system, 
counties should not initiate a second Medi-Cal card. For additional 
information, contact Connie Farmer (916) 445-1797 ATSS 485-1797. 

We appreciate the interest you and your staff nave taken in our mutual. efforts 
to implement this program. As additional questions arise, they should be 
directed to DSS staff as follows: 

Program Component 


EA-UP and EA-FC AFDC Program Management Consultant 

(916) 445-4458 (ATSS 485-4458) 

EA-FS and 	EA-ESC Family and Children's Services Program 

Management Consultant (916) 445-7653 

(ATSS 485-7653) 




Program Component 

Fiscal Provisions Fiscal Policy and Procedures Bureau 
(916) 41,5-7046 (ATSS 485-7046) 

Statist:Lcal Reporting Dan Stone (916) 445-3644 (ATSS 485-3644) 
regarding CA 237 FG/U and CA 237 FC 

Kip Steely (916) 323-2330 (ATSS 1,73-2330) 
regarding SOC 291 

it, ;, ,~~!'M'c 

KY~ S. McKINSEY j 
Deputy Director 
Welfare Program Operations 

cc: CWDA 
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