
 
 
 
 
 
 

 
 

   
 
 
 

 
 
 

 

                                                       

  
 

 

 
 

 

 
  

 
 

 
 

 

TRANSMITTAL 

[ ] State Law Change 
[ ] Federal Law or Regulation
 Change 
[ ] Court Order 
[X] Clarification Requested by 

One or More Counties 

REASON FOR THIS 

October 5, 2011 

ALL COUNTY LETTER 11-66 

TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS  
 ALL CalWORKs PROGRAM SPECIALISTS 
 ALL WELFARE-TO-WORK COORDINATORS  
 ALL COUNTY REFUGEE COORDINATORS          
 ALL COUNTY CalFRESH SPECIALISTS 
 ALL CONSORTIA REPRESENTATIVES  

SUBJECT:   CALIFORNIA WORK OPPORTUNITY AND RESPONSIBILITY TO 
KIDS (CalWORKs) PROGRAM: QUESTIONS AND ANSWERS FOR 
THE NEW 48-MONTH TIME LIMIT FOR CalWORKs ADULTS   

REFERENCE: Senate Bill (SB) 72 (Chapter 8, Statutes of 2011); Manual of Policies 
and Procedures (MPP) Sections 22-001(a) (1), 42-302.1, 42-302.11, 
42-302.12, 42-302.21, 44-350.151(b) (2), 44-350.161(b), 44-352.46, 
89-201.2; All County Letter (ACL) 11-33, ACL 11-34. 

The purpose of this letter is to provide County Welfare Departments (CWDs) with 
questions and answers regarding the CalWORKs program as a result of the enactment 
of SB 72 (Chapter 8, Statutes of 2011).  Specifically, this letter will answer questions 
pertaining to the new 48-month time limit for adults that became effective July 1, 2011.  
This new 48-month CalWORKs time clock replaces the 60-month CalWORKs time clock 
that was implemented January 1, 1998.  Implementation instructions were provided to 
CWDs in ACL 11-33, dated April 29, 2011.   

The questions included in this letter (see Attachment A) were submitted to the California 
Department of Social Services (CDSS) by CWDs and advocates as part of the ACL 
review and policy development process. 

https://44-352.46
https://42-302.21
https://42-302.12
https://42-302.11
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If you have any questions or need further information regarding this letter, please 
contact the following CDSS representatives: 

CalWORKs Eligibility County Consultant  (916) 654-1322 
 Employment County Consultant  (916) 654-2137 
 CalFresh Policy (916) 651-8047 
 Program Integrity (WDTIP)  (916) 654-2125 
 Refugee Programs (916) 654-4356 

Sincerely, 

Original Document Signed By: 
 
 
CHARR LEE METSKER 
Deputy Director 
Welfare to Work Division 
 

Attachment 
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California Work Opportunity and Responsibility  to Kids (CalWORKs)  
NEW 48-MONTH TIME LIMIT  
QUESTIONS AND ANSWERS  

1. All County  Letter (ACL) 11-33 advised County Welfare Departments (CWDs) to 
send 30-day Notices of Action (NOAs) “through December 2011” to CalWORKs 
families in which an adult will be removed for reaching the 48-month time limit, 
and that the existing 10-day NOA requirement will resume beginning     
January 1, 2012.  Does this mean that the last 30-day  NOA that could be sent 
would be at the beginning of December 2011, for grants that will be decreased 
effective January 1, 2012?  

Yes. The last opportunity for CWDs to send a 30-day NOA regarding grant 
reductions or discontinuances due to the 48-month time limit would be   
December 1, 2011, for actions that will take effect January 1, 2012.  In            
January 2012, CWDs will be expected to revert back to using 10-day NOAs for grant 
decreases and discontinuances that will take effect February 1, 2012, as a result of 
the new CalWORKs 48-month time limit.   

2. When a sanctioned individual has received more than 48 countable months of 
aid, how is the CalWORKs grant used in the CalFresh budget?  For example, in 
an Assistance Unit (AU) of mom and one child where mom is sanctioned as a 
result of failing to cooperate with Welfare-to-Work (WTW) requirements, and 
she has 55 countable months of CalWORKs aid, how are CalFresh benefits 
calculated?  Under the new  48-month regulations, with 55 countable months of 
aid, mom would now be timed-out; what amount of CalWORKs should be used 
in the CalFresh budget?  

The CalWORKs grant amount that should be used to calculate CalFresh benefits for 
the CalFresh household described above (in which the mom has been removed from 
the AU due to exceeding the 48-month time limit) is the AU aid amount minus the 
mom (Child-Only grant).  This is because the mom would be unable to cure the 
CalWORKs sanction as she is no longer on aid.  In addition, the CalFresh household 
returns to being a two-person household, as there is no longer the ability to sanction 
the mom in CalWORKs and have that sanction result in a CalFresh sanction.  
 
In some cases, if months of aid are un-ticked (for reasons such as the receipt of 
child support) CWDs can add the client back into the AU. In this situation, the client 
must comply with  WTW before he or she can be added back into the AU.  If he or 
she is otherwise eligible, complies with WTW and cures the sanction, the client will 
be added back into the AU (so long as the client still has time available on his or her 
time clock) and the CalWORKs grant will be increased.  For example, a client was 
discontinued on July 1, 2011, because he or she had 55 months of aid as an adult.  
In October, that same client receives three months worth of back child support 
payments.  The client’s clock would be un-ticked for those three months, but since it  
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was not enough to bring the client below the CalWORKs 48-month time limit, he or  
she is not eligible to receive cash aid.  In that same scenario, if the client had 
received 10 months worth of back child support, his or her time clock would have  
been un-ticked to 45 months, entitling the client to three months of aid.    
 
Assuming the client cures his or her sanction and is eligible to be added back into  
the AU, the CalWORKs grant would be increased, and the CalFresh grant will be  
appropriately reduced, until the client is otherwise ineligible. 

3. For the purposes of the new  48-month time limit, what happens if there is a 
teen parent  who is the Head of Household (HOH)?  
 
Consistent with MPP 42-302.1, the CalWORKs 48-month time limit applies when 
individuals have reached age 18 and are aided as an adult or obtain HOH status.  
The CalWORKs 48-month time limit does not apply to children under age 18, so 
although a minor parent may be aided as an adult for purposes of establishing an  
AU, they would not have a CalWORKs 48-month time clock. In addition, consistent 
with MPP 42-302.21 (d), 18 and 19 year-old pregnant and parenting teens are 
exempt from the CalWORKs 48-month time limit until they turn age 20 or graduate 
from high school or its equivalent under the WTW teen parent program.   
 
According to MPP 89-201.1, when the minor parent becomes HOH in his or her own 
AU, months of aid will count for purposes of their federal Temporary Assistance for 
Needy Families (TANF) 60-month time limit.  CWDs will record those months in 
Welfare Data Tracking Implementation Project (WDTIP) as TANF countable months.  

4. Can a client file for a state hearing if they do not agree that their 48 months are 
up? If the client filed a timely hearing request, will they  be entitled to receive 
Aid Paid Pending (APP) the hearing? If they lose the hearing, will the APP 
received by  the AU be considered an overpayment? 

Clients always have the right to file for a hearing if they disagree with an action taken 
on their benefits.  For example, clients can dispute the months that were counted 
toward the time limit, or claim an exemption or basis for extension.  Whether the 
action taken by the CWD may be heard will be determined by an Administrative  Law 
Judge (ALJ).  If the client files a timely request for hearing to dispute the number of  
months of aid they have received, the CWD must stop the proposed adverse action 
(e.g. reduction of grant due to removal of timed-out adult) and continue to pay aid to 
the AU at the previously established level pending the outcome of the hearing or 
pending the determination of the ALJ. 

If the client loses the hearing, any aid paid pending received by the AU will be 
considered a client-caused overpayment and must be repaid to the CWD, after an 
adequate NOA (MPP Section 44-350.15). 
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5. Will clients be allowed to waive the 30-day  NOA requirements for adverse 
actions, similar to how  they currently are able to waive 10-day notice for 
adverse actions? 

Yes, clients should be allowed to voluntarily waive the 30-day NOA for an adverse  
action in order to avoid a potential overpayment.   




