
August 4, 2014 

ALL COUNTY LETTER 14-47 

TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
ALL CALWORKS PROGRAM SPECIALISTS 
ALL COUNTY WELFARE-TO-WORK COORDINATORS 
ALL CONSORTIUM PROJECT MANAGERS 
ALL REFUGEE PROGRAM COORDINATORS 
ALL CHILD CARE COORDINATORS 
ALL TRIBAL TANF ADMINISTRATORS 

SUBJECT: QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING SELF-INITIATED 
PROGRAMS (SIPs) IN THE CALIFORNIA WORK OPPORTUNITY AND 
RESPONSIBILITY TO KIDS (CalWORKs) WELFARE-TO-WORK (WTW) 
PROGRAM  

REFERENCES: ALL COUNTY LETTER (ACL) 99-32, 10-09, 12-69, ALL COUNTY 
INFORMATION NOTICE (ACIN) I-50-04, I-13-11, WELFARE AND 
INSTITUTIONS CODE (WIC) SECTION 11325.23 

The purpose of this letter is to provide guidance to counties regarding SIPs in the CalWORKs 
program.  Contained in this letter is an attachment which answers questions received by the 
California Department of Social Services (CDSS) Employment Bureau. 

If you have any program policy questions regarding the information in this letter, please contact 
your CDSS Employment Bureau county consultant at (916) 654-2137. 

Sincerely, 

Original Document Signed By: 

TODD R. BLAND 
Deputy Director 
Welfare to Work Division 

Attachment 

REASON FOR THIS TRANSMITTAL 

[  ] State Law Change 
[  ] Federal Law or Regulation 
 Change 
[  ] Court Order 
[  ] Clarification Requested by 

One or More Counties 
[X] Initiated by CDSS
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QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING SELF-INITIATED PROGRAMS 
 
Question 1:  If an individual is enrolled in a community college at the time of appraisal, 
but has not been accepted into a degree or certificate program, must the request for a 
SIP be approved?  
 
CDSS Response:  No, but an individual may still transfer into an approvable program.  
ACL 99-32 dated April 29, 1999, and Manual of Policies and Procedures (MPP)   
Section 42-711.549 explain that for purposes of Sections 42-711.541 and 42-711.547, 
“enrolled” means that an individual has applied for and been accepted into the degree 
or certificate program, and continues to meet or fulfill all conditions imposed by the 
institution offering the program, to maintain current enrollment status. If there are no 
formal acceptance procedures for the program, then enrollment status includes the 
declaration of a major.  Therefore, if these criteria are not met, a request for a SIP shall 
not be approved.  However, a student who is not in an approvable program at the time 
of appraisal, including a student who has not declared a major, may continue until the 
next education break, switch to an approvable program, and qualify as a SIP participant, 
as outlined in MPP Section 42-711.547.  If the individual is completing general 
education, he or she must declare a major prior to the next education break in an 
approvable program.  SIPs shall not be approved for individuals completing general 
education without a declared major. 
 
Question 2:  Can non-credit study time be included as part of a SIP? 
 
CDSS Response:  No.  Unless the individual receives academic credit for the study 
time, it is not one of the activities listed in MPP section 42-716.31(a) through (j), and 
may not be included in a SIP participant’s WTW plan.  MPP Section 42-711.544 and 
Welfare and Institutions Code (WIC) Section 11325.23(a)(2)(C) explain that if 
participation in a SIP, as determined by the number of hours required for classroom, 
laboratory, or internship activities does not meet the per week hourly participation 
requirements, the county shall require concurrent participation in specified WTW 
activities to reach the hourly participation requirement.   
 
Question 3:  May exempt volunteers qualify for SIPs? 
 
CDSS Response:  Yes.  In order to qualify for a SIP, an individual must be participating 
in a qualifying education or training program prior to appraisal, as described in MPP 
Section 42-711.541.  This would also include an exempt individual who chooses to 
volunteer.  If the individual was not appraised prior to becoming exempt, then the 
individual may qualify for a SIP if he or she chooses to volunteer.  However, if the 
individual was appraised prior to becoming exempt, and the individual was not enrolled 
in a qualifying program prior to the date of the initial appraisal, then the individual would 
not be eligible for a SIP. 
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QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING SELF-INITIATED PROGRAMS 
 
Exempt volunteers participating in SIPs are not required to participate for 20 hours or 30 
hours a week.  In addition, SIP participants that become exempt at a later date may 
return to participation as a SIP if they continued to meet all SIP criteria, or their program 
was interrupted, as described in ACL 13-01. 
 
For example, if an individual was appraised, became exempt and later enrolled in a 
degree or certificate program during the exemption period, then the individual would not 
qualify for a SIP if he or she chooses to volunteer or after the exemption ends.  
However, if the individual was enrolled prior to appraisal, or was not required to attend 
appraisal before becoming exempt, the individual may qualify for a SIP if he or she 
chooses to volunteer during the exemption or after the exemption ends. 
 
Question 4:  Can a SIP be limited to a program that is no longer than 12 months in 
order to be approved? 
 
CDSS Response:  No.  As stated in MPP Section 42-711.541 and ACL 99-32, a SIP is 
approved based on the following criteria: 
 

1) The individual is enrolled as of the date he or she is appraised, or the date he or 
she would have been appraised if he or she had not failed, without good cause, 
to appear for the appraisal appointment; and 

2) The individual is making satisfactory progress in that program; and 
3) The program will lead to self-supporting employment; and 
4) The individual’s WTW plan reflects this determination. 

 
Program length is not part of the SIP approval criteria, and may not be used to 
determine eligibility for a SIP.  An individual’s SIP may not be denied, nor may the 
individual be required to change to another program, because of the length of the 
individual’s program.  As stated in MPP Section 42-711.543, counties must annually 
compile a list of approvable programs in cooperation with local education providers, 
based on what available programs will lead to employment.  Programs on this list are 
determined to lead to employment, and will meet the requirements of MPP           
Section 42-711.543. Counties are reminded that if a program is not on the list, the 
county must provide written notice to the student on how to establish that the program 
will lead to employment. 
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QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING SELF-INITIATED PROGRAMS 
 
Question 5:  Two-parent families are allowed to split the 35-hour per week work 
participation requirement.  Does this rule also apply if both parents want to be in SIPs?   
 
CDSS Response:  No.  MPP Sections 42-711.421 and .421(b) explain that an adult 
participant in a two-parent assistance unit, whose basis for aid is unemployment, shall 
participate at least 35 hours per week, and that both parents may contribute to this 
requirement.  However if participation in a SIP is not at least 30 hours for one parent in 
a two parent household, the CWD shall require concurrent participation in work 
activities, pursuant to MPP Sections 42-716.31(a) through (j) to reach the 30-hour 
requirement (MPP Section 42-711.544 and WIC Section 11334.8).  If both parents 
qualify for SIPs, they each have a 30-hour per week participation requirement, and are 
each entitled to necessary supportive services. 
 
Question 6: What is the requirement of the second parent in a two-parent household if 
the first is in a SIP? 
  
CDSS Response: If only one parent is in a SIP, that parent has an individual 
requirement of 30 hours each week.  The remainder of the 35 hours must be met by 
either the individual in a SIP or the other parent in the household.  If the non-SIP parent 
is exempt or has timed out, then the SIP individual must meet the full 35 hours required 
for the household, unless the exempt individual chooses to volunteer.  If the non-SIP 
parent is excluded from the AU and it is considered a single parent AU with a 
requirement of 20 hours, then the SIP hourly requirement is also 20 hours. 
 
Question 7:  Are individuals participating in SIPs required to take summer classes?  If 
they do not take classes over the summer or during other breaks, does the SIP end? 
 
CDSS Response:  No.  If the program that the individual is participating in does not 
require or offer classes during the summer or other breaks, the individual would not be 
required to enroll in additional classes during those breaks. The individual would still be 
required to participate for 20 or 30 hours, as applicable, in WTW activities, based on the 
individual’s assessment and according to MPP Section 42-711.544 and WIC Section 
11325.23.  In this case, the individual is still considered to be participating in a SIP, and 
will continue his or her program when classes resume.  Because the individual is in a 
SIP, the activities he or she may participate in outside of classroom, laboratory, or 
internship hours are limited to those described in MPP Section 42-711.544.  If the 
individual does not participate in WTW activities during the break, he or she may be 
sanctioned, but would not lose SIP status when the break ends.  The county may not 
require an individual to attend classes during the summer or other breaks if it is not 
required by the participant’s school or program.  
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All changes to the required activities must be documented in the individual’s WTW plan, 
and done sufficiently in advance that the individual can make any necessary changes to 
their transportation, child care or other necessary services. 
 
Question 8:  May an individual who has completed his or her education program 
continue to participate in a SIP if he or she is moving on to another education program?  
For example, an individual who has completed an associate degree or certificate 
program and wishes to transfer to a university to continue his or her education in the 
same field. 
 
CDSS Response:  The individual may be allowed to transfer; however, the program 
would not be a SIP.  SIPs are available to an individual who is enrolled in a degree or 
certificate program at the time of appraisal, as described in MPP Section 42-711.541.  
An individual may continue their education if unable to find unsubsidized employment 
after completion of a SIP, and the county determines that further education is 
necessary.  However, any programs after completion of a SIP would be WTW education 
activities.   
 
An exception to this is if the individual’s SIP is part of a structured education plan, as 
determined by the county and local education providers, which extended beyond the 
degree or certificate he or she was initially working toward.  In this case the entire plan 
will be considered a single program for the purposes of MPP Section 42-711.541. The 
individual will need to meet all requirements, such as maintaining satisfactory progress, 
for the overall program, as well as for the specific school at which he or she is currently 
enrolled.  For example, if a community college student is enrolled in an Associate 
Degree for Transfer Program, then the individual’s program would be the bachelor’s 
degree that the transfer program is designed to earn. 
 
Question 9:  Can a county require an individual in a SIP to use financial aid to pay for 
transportation and ancillary expenses such as books? 
 
CDSS Response:  No.  WTW participants, including those enrolled in SIPs, are entitled 
to all necessary supportive services detailed in MPP Section 42-750.  Financial aid 
cannot be used for WTW supportive services unless the individual voluntarily signs a 
Student Financial Aid Statement Welfare to Work Supportive Services (WTW 8) form.  
Please see ACIN I-50-04, I-13-11, and ACL 10-09 for more information.  CDSS 
encourages counties to enter into agreements with local community colleges to best 
manage available resources. 
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Question 10: Are SIPs subject to the Welfare-to-Work 24-Month Time Clock? 
 
CDSS Response: Yes, individuals in SIPs are WTW participants and subject to the 
Welfare-to-Work 24-Month Time Clock.  However, many individuals in SIPs are able to 
meet CalWORKs federal standards through vocational education or concurrent activities 
such as unsubsidized employment or work study.  In those situations, months would not 
count towards the Welfare-to-Work 24-Month Time clock.  If an individual has 
exhausted his or her Welfare-to-Work 24-Month Time Clock, and does not receive an 
extension, he or she may continue in the approved SIP, but are also required to meet 
CalWORKs federal standards’ core/non-core requirements through activities either 
related to the SIP, or assigned concurrently. 
 
Counties are reminded that SIPs may not be denied if the SIP would extend past the 
individual’s Welfare-to-Work 24-Month Time Clock.  While an individual is required to 
meet CalWORKs federal standards after exhausting his or her Welfare-to-Work 24-
Month Time Clock, the individual is still considered a SIP as long as they are making 
satisfactory progress. 
 
Question 11: Which side of the WTW 2, page 1, should be completed for a SIP? 
 
CDSS Response: If an individual’s SIP and concurrent activities are such that the 
individual will meet CalWORKs federal standards as described in ACL 12-69, then the 
right side of the WTW 2 (“Federal Work Activities”) should be completed.  Otherwise, 
the left side of the form (“CalWORKs Welfare-to-Work 24-Month Time Clock”) should be 
completed. 


