
September 17, 2015 

ALL COUNTY LETTER NO. 15-69 

TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
ALL CALWORKS PROGRAM SPECIALISTS 
ALL COUNTY WELFARE-TO-WORK COORDINATORS 
ALL CONSORTIUM PROJECT MANAGERS 
ALL REFUGEE PROGRAM COORDINATORS 
ALL CHILD CARE COORDINATORS 
ALL TRIBAL TANF ADMINISTRATORS 

SUBJECT: QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING THE CALIFORNIA WORK 
OPPORTUNITY AND RESPONSIBILITY TO KIDS (CalWORKs) 
WELFARE-TO-WORK (WTW) PROGRAM APPRAISAL AND THE 
ONLINE CALWORKS APPRAISAL TOOL (OCAT) 

REFERENCES: ALL COUNTY LETTER (ACL) 15-09, 15-43; MANUAL OF POLICIES 
AND PROCEDURES (MPP) SECTION 42-711 

The purpose of this letter is to provide guidance to counties regarding OCAT and the 
CalWORKs WTW appraisal process.  Contained in this letter is an attachment which answers 
questions received by the California Department of Social Services (CDSS) Employment 
Bureau. 

If you have any program policy questions regarding the information in this letter, please contact 
your CDSS CalWORKs Employment Bureau county consultant at (916) 654-2137. 

Sincerely, 

Original Document Signed By: 

TODD R. BLAND 
Deputy Director 
Welfare to Work Division 

Attachment 

REASON FOR THIS TRANSMITTAL 
s

[  ] State Law Change 
[  ] Federal Law or Regulation 
 Change 
[  ] Court Order 
[X] Clarification Requested by

One or More Counties
[  ] Initiated by CDSS 

http://www.dss.cahwnet.gov/lettersnotices/EntRes/getinfo/acl/2015/15-09.pdf
http://www.dss.cahwnet.gov/lettersnotices/EntRes/getinfo/acl/2015/15-43.pdf
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QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING OCAT  
 
Question 1:  Can an individual be sanctioned for not answering questions in OCAT?  If 
not, what sections are required? 
 
CDSS Response:  No, but an individual may be sanctioned if he or she refuses to 
participate in the appraisal.  MPP Section 42-711.523 states that “During the appraisal, 
the individual shall provide relevant information the County Welfare Department (CWD) 
requires in order to assign welfare-to-work activities appropriately.” Many sections of 
OCAT address sensitive topics, which a client may not be comfortable disclosing, and 
cannot be compelled to answer.  A client shall be considered compliant with the 
appraisal process even if he or she does not wish to disclose answers to specific 
questions in the OCAT.  The release of OCAT has not changed the requirement for a 
client to participate in appraisal in accordance with MPP Section 42-711.523. 
 
Counties are reminded that the work and education history sections of OCAT collect a 
great deal of information for the benefit of the client.  Though, if a client cannot 
remember details of a particular past job when discussing employment history, or 
specific information about an educational institution, it is recommended that the case 
worker should move on, rather than forcing the client to provide information he or she 
may not have. 
 
Question 2:  If an individual is required to go through a new appraisal, but OCAT has 
auto-filled the prior interview’s answers, must a new OCAT appraisal be conducted? 
 
CDSS Response:  No, but the case worker must review the prior interview data with 
the client in order to ensure that the information reflects the client’s current 
circumstances.  This includes, but is not limited to, ensuring that necessary supportive 
services are accounted for, that the individual receives necessary mental health or 
substance abuse services, and determining if the individual qualifies for a Self-Initiated 
Program. 
 
If a client returns to aid after being off aid for six months or more, as described in MPP 
Section 42-711.513, a new OCAT questionnaire may be generated with the prior 
appraisal’s answers pre-loaded. The new appraisal may consist of a review and update 
of prior answers to determine if any changes need to be made to the appraisal summary 
and recommendations report (ASR). This review of the questionnaire and update of the 
ASR meets the threshold for a ‘new appraisal’ in regards to clients who have had a 
break-in aid of more than six months. Please note that after 12 months, as the tool is 
currently configured, this ‘pre-loading’ functionality is no longer available and a 
completely new appraisal questionnaire would need to be completed with the client. 
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QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING OCAT  
 
Question 3:  Does OCAT identify exemptions? 
 
CDSS Response:  While a number of possible exemptions are identified in OCAT, the 
tool does not currently identify all possible WTW exemptions.  In addition, the 
recommendations from the tool only assist in identifying whether an exemption condition 
may exist and directs the county to evaluate whether the granting of an exemption is 
appropriate. OCAT does not determine whether an exemption should be granted.  If a 
possible exemption is identified in OCAT, the county must evaluate the client’s situation 
to properly determine if he or she qualifies for the exemption.   
 
For example, if a client states that he or she has health concerns that may present a 
challenge to WTW participation, OCAT will recommend that the county evaluate the 
client for a possible exemption based on a disability.  In this example, the county would 
then follow its established procedures for determining an exemption including providing 
the client with the CW 2186A (CalWORKs Exemption Request Form). 
 
Question 4:  Is the WTW 18 (Learning Needs Screening form) required to perform a 
Learning Needs Screening if the individual has completed an OCAT appraisal? 
 
CDSS Response:  No, the WTW 18 is only necessary if the individual requests a 
screening after appraisal. The screening tool incorporated into OCAT is identical to the 
WTW 18, and does not need to be duplicated outside of OCAT.  The WTW 17 (Waiver 
of CalWORKs Learning Disabilities Screening and/or Evaluation) is still required if a 
client chooses to waive his or her screening during the OCAT appraisal.  The WTW 20  
(Permission to Release Learning Disabilities Information) may still be required following 
the OCAT appraisal if information concerning learning needs or disabilities must be 
shared with an outside entity. 
 
Question 5:  Can an OCAT appraisal be conducted over the phone or during a home 
visit? 
 
CDSS Response:  OCAT is designed for in-person interviews, especially as its 
effectiveness is enhanced with the use of in-person interviewing techniques that build 
rapport between the case worker and the client. This approach ensures that 
comprehensive understanding and documentation of the client’s strengths and barriers 
occurs and that necessary services are identified, along with other next steps, for client 
success in WTW activities.  A county may conduct an appraisal at a client’s home only if 
privacy and confidentiality is maintained during the visit.  In addition, when an office 
appointment or home visit cannot be achieved due to it interfering with the client’s work 
or class schedule, or as a reasonable accommodation for a disability, a county may 
conduct an OCAT interview by phone or other remote connection.   
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QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING OCAT 
 
To ensure a remote appraisal is conducted as smoothly as possible, the case worker 
must be able to verify the identity of the individual being interviewed, confirm that he or 
she has privacy during the conversation (and is not in the presence of others), and 
confirm that he or she is the only one being interviewed and is able to take appropriate 
precautions regarding confidentiality. 
 




