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and AB 2876 (Chapter 108, Statutes of 2000). 
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(916) 445-0813. 
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KIN-GAP QUESTIONS AND ANSWERS
 

KIN-GAP (GENERAL) 

1. 	 How is Supplemental Security Income/State Supplementary Payments
(SSI/SSP) treated in Kin-GAP? 

Pursuant to Eligibility and Assistance Standards (EAS) Manual, Section 82-832.1(e), a 
person who receives SSI/SSP is excluded by law from any assistance unit.  Therefore, a 
child who receives SSI/SSP is not eligible for a Kin-GAP payment.  However, once the SSI 
payment ceases, the child can receive Kin-GAP payments provided all other eligibility 
criteria are met. 

2. 	 How are Social Security Benefits treated in Kin-GAP? 

Pursuant to EAS Manual, Sections 44-113.3 and 44-133.1, Social Security Survivor’s 
Benefits are unearned income to the Asstance Unit (AU) (please refer to the exception in 
44-133.311). Consequently, Social Security Survivor’s Benefits paid to a Kin-GAP child 
are income to the child and are counted in total as a dollar for dollar reduction against the 
Kin-GAP payment. 

Pursuant to EAS Manual, Sections 44-101.6, 44-111.23, and 44-113.214, Social Security 
Disability Benefits, which are based on the parent’s disability, are disability-based 
unearned income and are subject to the $225 disregard.  Therefore, Social Security 
Disability Benefits paid to a Kin-GAP child are income to the child and must be treated in 
accordance with the $225 disregard regulations, 44-111.23 and 44-113.214. 

3. 	 Can a child return to Foster Care after Kin-GAP? 

In order to be eligible for federal Foster Care, the child must have a valid authority for 
placement. For the federal Foster Care Program, this means either a court 
dependency/wardship or a voluntary placement agreement.  Therefore, unless the child 
has a valid authority for placement, the child can no longer receive a federal Foster Care 
payment. If a petition is filed and the dependency reinstated, or a voluntary placement 
agreement signed, the child MAY be eligible for federal Foster Care, provided all other 
eligibility conditions are met. 

In order to be eligible for State Foster Care, the child must live with a non-relative.  If the 
parent’s rights to the child have been relinquished or terminated by the court order, the 
child MAY be eligible for State Foster Care with the now non-related legal guardian, if all 
other eligibility conditions are met. 

http:44-111.23
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4. 	 If a child receives State Foster Care, will they remain State only when
transferring to Kin-GAP? 

No. The only children who will be in the State only Kin-GAP Program, Aid Code 4G, are 
PRUCOL (Permanently Residing in the United States Under Color of Law) children.  All 
other eligible children should be in the federal program.  It is important to note that there 
should be few, if any, children who come from State Foster Care to Kin-GAP, as State 
Foster Care does not make payments to children living with relatives.  Thus the only 
cases that could potentially come from State Foster Care would be those children living 
with former relatives. 

5. 	 If we have a 16 year old child who is not attending school, do we keep the
case in suspense like in CalWORKs? 

When a is child age 16 or over fails to attend school, a penalty is applied pursuant to EAS 
Manual, Section 40-105.5. Because the penalty is to remove the child’s portion of the 
grant, the penalty would be the entire Kin-GAP amount.  However, the child’s case is 
neither discontinued nor put in suspense. Rather, the child’s case becomes a zero basic 
grant case and the child is still considered to be “aided”. 

6. 	 Can Kin-GAP children have dedicated accounts for college like CalWORKs?
If it is found that withdrawals are made from this account, is it now 
considered available and would overpayments occur? 

Kin-GAP children may have dedicated accounts.  These accounts can be utilized to save 
money for the purchase of a home, to pay for education or training, or to start a new 
business. Pursuant to EAS Manual, Section 89-130(i), if the child/caretaker relative makes 
a nonqualifying withdrawal and does not redeposit those funds within 30 calendar days 
from the date of the withdrawal, a period of ineligibility shall be applied as outlined in EAS 
Manual, Sections 89-130 (k), (l), (m), and (n).  The non-qualifying withdrawal should not be 
treated as an overpayment. 

7. 	 If a child transferring to Kin-GAP is found to have over $2000, is he/she
eligible? If they dispose of the property to become eligible, is there a 
penalty? 

No, if a child has over the $2000 property limit, they are ineligible for Kin-GAP (unless the 
money is earned pursuant to an ILP plan). In accordance to 42-221.1, “a period of 
ineligibility (POI) shall result when a recipient AU gives away or transfers, for less than fair 
market value, nonexcluded income or property that would cause the AU to exceed its 
eligibility for benefits”. The child/caretaker relative does have the option to put the excess 
property in a dedicated account. (See question #6). 
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8. 	 Which county has payment responsibility in the following situation:  County A 
places the child in County B.  County  A transferred court jurisdiction to 
County B.  County B granted legal guardianship. 

Pursuant to ACL 99-97, the “county of payment responsibility will be the county which had 
dependency of the Kin-GAP child … at the time the guardianship was established.”  (Also 
refer to EAS Manual, Sections 40-189.27 and 90-105.2.)  Thus if County B had accepted 
the transfer of jurisdiction, it was the county which had the dependency of the child at the 
time the guardianship was established, and will be the county with payment responsibility. 

9. 	 The State has said that when doing an intraprogram status change from
Foster Care to Kin-GAP, the child is eligible for Foster Care payment until the
end of the month in which the dependency is dismissed.  What is the 
authority for payment? 

Welfare and Institutions Code (WIC), Section 11374(b) and EAS Manual, Section 
44-317.651 provides for the continuance of Foster Care or CalWORKs to the end of the 
month and the approval of the Kin-GAP payment effective the first of the following month. 

10. 	 Who is responsible for verifying the 12 consecutive months of placement? 

Eligibility workers should verify that the child has been placed with the caretaker relative 
for 12 consecutive months. 

11. 	 To qualify for Kin-GAP, must the child have status?  Can they be 
undocumented? 

As in CalWORKs and Foster Care, to claim TANF funds towards a Kin-GAP payment (Aid 
Code 4F), the child must be either a United States citizen or a qualified alien.  To receive a 
State Kin-GAP payment (Aid Code 4G), the child must be a qualified alien or have 
PRUCOL status. Undocumented alien children are not eligible for Kin-GAP. 

12. 	 Does a Kin-GAP child get automatic birthday increases? 

Yes. As in Foster Care, when a child has a birthday which puts him/her in a higher age 
bracket, an automatic increase is granted. 

13. 	 What if a Kin-GAP child gets married, does this affect Kin-GAP eligibility? 

Yes. A marriage makes the child emancipated and terminates the legal guardianship. 
Accordingly, the child would no longer be eligible for Kin-GAP, as there would no longer be 
a valid guardianship. 

http:40-189.27
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14.	 Do relatives have a choice between Foster Care and Kin-GAP? 

Relatives have a choice as to whether they become legal guardians or not.  It is not 
mandatory that they accept legal guardianship.  However, once they’ve chosen to become 
a legal guardian, and the court has dismissed the dependency, they may only choose 
between CalWORKs and Kin-GAP, where the child is eligible for both. 

15..	 Is fingerprinting through the Statewide Fingerprint Imaging System (SFIS) a
requirement in Kin-GAP? 

Due to the recent passage of AB 429 (Chapter 111, Statutes of 2001), SFIS fingerprint 
imaging is no longer required in Kin-GAP. New regulations reflecting this change will be 
forthcoming. Counties are advised to immediately discontinue SFIS fingerprint imaging 
within the Kin-GAP Program. 

16.	 A child in Kin-GAP is placed by Probation into a group home for a month; the
wardship remains intact.  Can the child return to Kin-GAP? 

If the child returns home with or without the wardship intact, Kin-GAP may be paid 
provided the legal guardianship is still in existence and all other eligibility criteria are met. 

17.	 If the child was receiving Kin-GAP and the court reinstated dependency for
one month, would the child still be eligible? 

The child would not be eligible for Kin-GAP during the time that the dependency was in 
existence, but the child may be eligible for a foster care payment.  Once the court 
dismissed the dependency, the child could resume Kin-GAP eligibility provided all other 
eligibility conditions are met. 

KIN-GAP FORMS 

18.	 Do we need a SOC 369 in the services or eligibility file? 

While the SOC 369 is not a condition of eligibility for the Kin-GAP Program, it is essential 
that the county complete a SOC 369, explain it to the relative provider, and obtain their 
signature. This form has been mandatory since 1986 (ACL 86-23).  Although State 
regulations do not specify which file, it is HIGHLY recommended that the form be filed in 
the eligibility file, as the services case will be closed and difficult to locate when needed. 
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19.	 If the dependency is dismissed between January 1, 2000, and the time that the
county implements Kin-GAP, is it acceptable to complete the SOC 369 at the
point that Kin-GAP is available (instead of when the dependency was
dismissed since there was no form available)? 

The SOC 369 has been mandatory and available since 1986 (although the newest version 
of the form was not available until February 10, 2000).  Those cases that were dismissed 
prior to the implementation of Kin-GAP at the county level should have been given the 
older version of the SOC 369 prior to the dismissal of dependency.  If this did not occur, a 
SOC 369 should be presented to the caretaker relative immediately. 

20. 	 Prior to the dismissal of the dependency, the caretaker relative must be told of
the options of receiving Kin-GAP or continuing the dependency via the
SOC 369. Is it the responsibility of the Child Welfare Worker to explain
Kin-GAP options OR the responsibility of the Eligibility Worker? 

The CDSS does not dictate which county employee must explain the options to the relative 
provider. 

KIN-GAP AND THE INDEPENDENT LIVING PROGRAM (ILP) 

21.	 If the child is not 16 when they exit Foster Care, will he/she be eligible for
ILP services later? 

Yes. WIC Section 11375 provides that children in receipt of Kin-GAP benefits are eligible 
for ILP services. 

KIN-GAP AND INFANT SUPPLEMENT 

22.	 If a Kin-GAP minor parent is receiving an infant supplement and the infant’s
other parent moves in to the same home, does Kin-GAP eligibility terminate?
What if the other minor parent has income? 

Infant supplement is a payment on behalf of the Kin-GAP minor parent because of the 
existence of an infant. There is no separate eligibility determination for an infant 
supplement (other than the existence of the infant), and the infant is not in receipt of aid 
(the minor mother is). Accordingly, if the infant child’s other parent moves into the home 
and has income, this does not impact the infant supplement, as it would have no effect on 
the minor parent’s Kin-GAP payment. However, the county should do a District Attorney’s 
child support referral on both minor parents. 
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23.	 Is the Infant Supplement child eligible for other things, like special diet
special need? 

No, the infant is not actually in receipt of aid, rather the minor parent receives the aid 
because of the existence of the infant.  Therefore, because the infant is not in receipt of 
aid, he/she cannot receive a special needs payment, such as that for special diet. 

KIN-GAP DURATIONAL REQUIREMENTS 

24.	 If a child is receiving Kin-GAP, and ends up in a group home for a month,
does that break the 12 consecutive months of living with a caretaker relative
and does the child then need to live with the caretaker relative for another 12 
months before Kin-GAP eligibility can be re-established? 

Once the child receives Kin-GAP, the 12 consecutive month requirement has already been 
met. If the placement into a group home happens once the child has lived with the relative 
for one consecutive year, then the child could be eligible for Kin-GAP again provided all 
other eligibility conditions are met.  (See question #16) 

25.	 Do you have to have dependency for 12 consecutive months or can the child
have lived with the relative informally for some of the 12 months? 

The child must be formally placed by child welfare services with the relative for 12 
consecutive months via a voluntary placement agreement or dependency.  Thus, any time 
spent living with the relative in an “informal” situation does not count toward the 12 
consecutive month period. 

KIN-GAP CALWORKs QUESTIONS 

26.	 Is a needy relative eligible for CalWORKs when the only child in the home is
receiving Kin-GAP? 

Pursuant to ACL 99-92, “The Kin-GAP child is considered an otherwise eligible dependent 
child for purposes of establishing CalWORKs Cash Aid eligibility for needy caretaker 
relatives who are the legal guardians of Kin-GAP children.  An AU of one may be 
established for an otherwise eligible needy caretaker relative of a Kin-GAP recipient child if 
the caretaker is not included in another AU.”  (Also refer to EAS Manual, Section 
82-820.22) 

http:82-820.22
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27.	 Should we apply penalties to needy caretaker relatives if the Kin-GAP
minor hasn’t met immunization or school attendance requirements? 

Pursuant to EAS Manual, Section 40-105.4(g), when the applicant/recipient has failed to 
submit verification of immunization, “the grant shall be reduced by the amount allowed for 
the needs of the parent(s)/caretaker relative in the AU.  ”EAS Manual, Section 40-105.5(d) 
provides that the grant will be reduced, for children under 16 who do not attend school 
regularly, by the amount equal to the needs of the parent(s)/caretaker relative in the AU. 
Since the Kin-GAP child and needy caretaker relative will have separate AUs, there is no 
caretaker relative in the Kin-GAP AU to penalize.  Thus, no penalty is applied to the 
Kin-GAP AU for lack of immunizations or failure to attend school (for children under 16) of 
the Kin-GAP child. 

KIN-GAP AND CHILD SUPPORT 

28.	 How is the $50 child support disregard applied to multiple sibling groups in
Kin-GAP? 

Pursuant to EAS Manual, Section 44-111.47, the first $50 per month of a current child 
support payment paid to or on behalf of an assistance unit is disregarded.  Pursuant to 
EAS Manual, Section 82-520.44, the $50 disregard is applied to each AU when payment is 
collected from an absent parent for children in multiple AUs.  Since each Kin-GAP child 
has his/her own AU, the $50 disregard is applied to each Kin-GAP AU. 

OTHER KIN-GAP QUESTIONS 

29.	 Are non-needy caretaker relatives eligible for child care?  Does funding come
through CalWORKs as in CalWORKs cases? 

No, only needy caretaker relatives who are participating in Welfare-to-Work activities are 
eligible for childcare through the CalWORKs program. 

http:82-520.44
http:44-111.47



