
RONALD REAGAN, Gov•rnors·;ATli:'OF CALIFORNIA - HEALTH ANO WELFARE AGENCY 

DEPARTMENT OF BENEFIT PAYMENTS 

August 9, 1974 

ALL-COUNTY LETTER NO. 74-154 

TO: ALL COUNTY WELFARB DIRECTORS 

SUBJECT: INCOME: WORKSHOPS - QUES'rIONS 1\JIJD l'.NSWEns 

REFERENCE: 

In the recent statewide workshops on the treatment of income in /\FDC 1 

many questions were raised which required program review or clarification. 
This letter is intended to answer those questions concerning earned. income. 
We will respond to the other income questions which were ra.ised in a short 
time. 

Separate workshops for prior month budgeting, unexpended income, and financial 
eligibility are bej_ng planned. Questions from the last workshops on Lhese 
issues are being used to develop the upcominr; workshops and will be de8.lt wit;), 
there. 

He are preparing a lel;tcr to all counties on educational loans and gr,mts 
and will incorporate the answers to workshop questions in this are8. inl;o 
!;hat lr_,tter. 'l'hank you for ;your SU£.'J~estions for improvements of l.he 
regulations. These recommendations will be considered in the future revisions 
of the EAS manual. 

Earned Income 

Question: Is vacation pay of a recipient to be treated as earned income? 

Answer: Vacation pay is earned income. Allow the fa.mil;'{ exemption and 
any mandatory deductions, but do not allow child care, transpor­
tation, or other work-related expenses. 

Question: How do we treat the income of an AFDC recipient who is providtnG 
out-of-home board and care to an SSI/SSP recipient? 
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Answer: The $250 out-of-home care payment in SSP is gross income from 
self-employment to the AFDC recipient. (Sec 44-113.21(b)). 
Deduct cost of room and board and apply the family exemption to 
the remainder. This sum is net income to the AFDC recipient. 

Tax Withholding 

Question: If a recipient is precluded by Internal Revenue Service rec;ulations 
from claiming all members of the AFDC household as dcpendent,s, may 
we require the recipient to claim them. 

Answer: In accordance with Section 44-103, the applicant or recipient, 
employee shall always claim one exemption for himself for income 
tax purposes. He shall also take all necessary action to claim 
any additional number of dependents that can reasonably be judced 
allowable on the basis of providing over 50"/o of their annua,l 
support. 

Child Care 

Question: Are payments by recipients to unlicensed da.Jr care facilities 
allowable as worl, related expenses? 

Answer: Yes. Allow verified child care payments as work related expenses. 
The fact that the home in which the child stays is unlicc,nsed i.s 
an entirely separate issue which should be handled by the county's 
liccns ing unit. However, as long as the child is be inc; carc,d for 
in that unlicensed home, the verl.fied cost mus I; be allowed as a 
work related expense. 

Question: If the county has determined that nonworkinc; persons in the, houscholo. 
are available to care for the children, may the J\.FDC wage earner 
choose to send the children to a day care center at a reasonable rate? 

Answer: If the county has determined adequate care is available in the home 
for no charge, the cost of such care in another facility would not 
be allowable as a work related expense. 

Question: May the recipient send his/her children to the caretaker of his/her 
choi.ce even though the county has determined that adequate child 
care is available in a licensed fe,cility at a lower cos c? 

AnswP.r: The recipient is free to make whatever child care provisions lie/she 
chooses for the children. However, if the county determined free 
care was available which the recipient chose not to use, the cost 
of the child care he/she chose would not be an allowable expense. 
If the county determined that a licensed facility is available 
which could provide adequate child care which the recipient chose 
not to use, the actual cost to him/her would be allowed only up 
to the rate of such facility. Reasonable and necessary child care 
is always subject to these limitations. 
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Question: If a person in the household but not in the FBU caring for 
children is a day care operator, or if a relative in the home 
quits employment in order to care for children, may child care 
costs be allowed? 

Answer: Yes. In the first situation, the day care operator would not 
be a "nonworking" person per 44-213. 231 (b), hence, the reasonable 
and necessary cost would be allowable. In the second situation 
the person in the household was a "working" person who terminated 
one type of employment for the specific purpose of caring for the 
children. Therefore, the reasonable and necessary cost would be 
allowable within the limitations of 44-213,23l(b). 

Question: Would a "working" person at home when the recipient is at work be 
a "nonworking" person and, thus, expected to provide child care 
for the recipient? 

Answer: If the county determines that such person is not able to provide 
adequate care for the children in the household due to his/her 
work schedule or other work caused factors, the county shall allow 
the cost of obtaining other care during those hours the children 
cannot receive adequate care from such person, 

Question: If a nonworking person living in the household refuses to care for 
the children, may the county allow the cost of obtaining other 
care? 

Answer: If the county detennines there is sufficient reason why adequate 
care for the children cannot be provided, the county may allow 
the cost of obtaining other care. 

Question: If an AFDC-U father is in the home and nonworking but required to 
job search, can we allow the cost of other care? 

Answer: If the county determines that the AFDC-U father's job search plan 
precludes him from caring for the children during all or part of 
the working hours of the working person, the reasonable cost of 
obtaining child care during those hours would be allowed. 

Question: Can the reasonable child care expenses be allowed if the child is 
placed with a relative out of the home? 

Answer: Yes. 

Question: Can child care be allowed to a working AFDC recipient when such 
recipient's spouse is incapacitated and in the home with the 
children? 

Answer: If the county has determined that the incapacitated parent remaining 
in the home cannot provide adequate care for the children, the cost 
for child care would be allowed. 
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Transportation 

Question: If the recipient chooses not to drive his/her car to work and has 
someone else drive him/her to work and also home from work, could 
two round trips be allowed? 

Answer: The driving which is specifically necessary for the recipient's 
employment - one round trip per work shift - shall be allowed. 
Two round trips would not be allowed unless the recipient is not 
able to drive him/herself, 

Question: If the recipient rides a bus to work, may the transportation expense 
allowed exceed 6¢ per mile? 

Answer: Yes. If public transportation is available to the recipient as the 
most reasonable means of transportation, the actual cost of public 

·transportation would be allowed, 

Question: Must a recipient have a receipt for transportation if he/she rides 
in another person's automobile and pays him? 

Answer: The county has responsibility to determine that such expenses have, 
in fact, occurred. Receipts may be required by the county for this 
purpose. 

Question: If public transportation is not available for the return home from 
work, and thus the recipient must drive his/her own private car to 
ensure a ride home, may mileage be allowed at 12¢ a mile even though 
public transportation is available for the ride to work? 

Answer: If the county determines public transportation is not available both 
to and from work, 12¢ a mile may be allowed both ways. 

Question: If the recipient must take a taxi to work, what mileage can the 
county allow? 

Answer: If the county determines thst there is no other mode of transportation 
available to the recipient to get to and from work, taxi fare may be 
allowed at actual expense, 

Question: Are tires and tubes needed for a bicycle used in transportation to 
work an allowable work related expense? 

Answer: The cost of such items is not allowable under 44-113.23l(d). 

Question: An agricultural contractor charges his employees transportation 
costs for the ride to the worksite. How is this treated? 

Answer: The reasonable and necessary cost of such transportation to the 
recipient is allowable at costs up to a maximum of 6¢ a mile. 
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Other Expenses 

Question: Recipient is paid on commission quarterly, However, child care 
and transportation are needed monthly, How do we treat the work 
related expenses? 

Answer: Compute the work related expenses for the entire period covered by 
the income and deduct from nonexempt income for that period, 

Question: Does EAS 44-113,232(b) allow for materials of a self-employed 
person as a work related expense or are these covered by another 
regulation? 

Answer: No, The cost of material is considered a business work expense 
allowable under 44-113,233 and treated in accordance with 44-113,2ll(b) 
to arrive at gross earnings, 

Question: Are wage garnishments for past debts allowable as a mandatory 
deduction? 

Answer: EAS 44-113.23 does not allow for the recognition of garnishments 
as allowable expenses. 

Question: Recipient's wage stubs show tips as part of gross earnings (from 
which deductions are computed); yet, the wage stubs also show 
that a portion of the tips are deducted from net income as required 
payments to other employees, e.g., the busboy, How would this 
situation be treated? 

Answer: If the employer includes as part of the gross wages paid to the 
recipient tips paid to the busboy, the family exemption should be 
applied to this figure, Then that portion of the tips which the 
recipient is required to pay to other employees is deducted as 
a work related expense. 

Question: Is an employment agency fee which is necessary to secure a job a 
valid work related expense? 

Answer: Yes. If it is a necessary cost to the recipient required to obtain 
employment and resulted in the employment of the recipient, it is 
allowable as a work related expense in computing the net nonexempt 
income (EAS 44-113.23l(c)). 

Question: Is the maintenance cost of a uniform allowable as a work related 
expense? 

Answer: The maintenance cost of laundering a uniform required by the 
employer is allowable when the county has determined such cost 
to be necessary per EAS 44-113.23l(c). 

https://44-113.23


6 

Further questions on these issues may be referred to the AFDC Program 
Operations Bureau (916) 445-4458. 

Director 

cc: CWDA 

·. t..~,f· 




