
STATE OF CALIFORNIA - HEALTH ANO .FARE AGENCY 

DEPARTMENT OF SOCIAL SER, ICES 
744 P Street, Sacramento, CA 95811+ 

June 7, 1982 

ALL-COUNTY LETTER NO. 82-51 

TO: ALL COu1'<'TY WELFA."'lE DIRECTORS 

SUBJECT: MONTHLY REPORTING 

REFERENCES: COMPLETION OF ADDRESS BOXES-EAS 40-181.242 
MONTHLY ELIGIBILITY REPORT (CA 7)-INSTRUCTIONS· 

This is to clarify AFDC recipient reporting requirements with regard to 
the completion of the address portion of the CA 7 and the instructions 
provided on the form. 

Under federal regulations regarding monthly reporting, the responsibility for 
defining a complete monthly report was left to each state. Consistent 
with this responsibility, Eligibility and Assistance Standards (EAS) Section 
40-181.24 provides conditions for completeness of the CA 7. Specifically, EAS 
40-181.242 requires that: "The boxes for the address and county where 
signed shall be completed, •• •"• 

The Monthly Eligibility Report that is submitted by the recipient shall, at a 
minimum, provide address information that, along with other information available 
to the county, is sufficient for county administrative purposes, including the 
ability to locate the recipient. Therefore, when a CA 7 is received with a 
negative response to Question #5 (other Information to Report) and the recipient 
provides enough detail (i.e., number and street name) so that it would be reasonable 
for the county to conclude that there was no change to the recipient's address on 
file, this would be sufficient to comply with the address requirement of EAS 
Section 40-181.242. The requirement would also be met when the recipient indicates 
a negative response to Question #5 along with noting "same" or "same as above" 
in the address section of the CA 7. This notation would indicate that the 
recipient's address is the same as the address preprinted on the CA 7. 

A recipient would be required to indicate a total address (i.e., Number, Street 
Name, City, State) when the recipient indicated a move in response to Question #5. 
The new address does not necessarily have to be provided in the address box(es), 
if it is provided elsewhere on the CA 7. 
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The above clarification regarcn.ng the report cf the reecipient 's address does 
not alter the requirement that the "County Wher-e Signed" box must contain sufficient 
notation to determine in which county the CA 7 was executed. 

There is no regulatory authority to consider the CA 7 incomplete solely 
because it is not completed in ink. The instruction on the CA 7, "Answer 
all questions in ink, ••• 11 , is an attempt to have the recipient complete 
the form in a substance which would allow the county to make a good photocopy. 
The failure to comply with this instruction is not a basis for considering the 
form "incomplete". 

If you have any questions concerning this matter, please contact your AJ<'"'DC 
Management Consultant at (916) 445-4458. 

Sincerely, 

~!.'~~:~J\----
Deputy Director-__ _ 

cc: CWDA 




