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STATEWIDE RFA TECHNICAL ASSISTANCE CALLS 
MEETING MINUTES 

January 3, 2018 
Time: 1:30 pm – 2:30 pm 
Location: Conference Call 

Call-In: 877-873-8017 Code: 5396369 
 

County TA Questions CDSS Response  Action Item 

1) Is there an updated CalWORKs 
application? 

Please see the CalWORKs website for the latest forms. None. 

2) We have CalWORKs questions. 
Who do we contact?  

CalWORKs website has a list of assigned county analysts who can assist 
with policy questions. 

None.  

3) If a county denies our request for 
an out of county assessment of a 
relative and the relative lives far 
from the placing county, can the 
relative apply for RFA in that 
county?  

Yes, the relative can apply in their county of residence. None.  

4) Question from county to other 
counties: Are any counties 
experiencing service providers 
requiring anyone with Hispanic 
background to go through the TB 
test instead of the screening? 

One county responded that they have experienced a health professional 
refusing to complete the health screening form if the applicant does not get 
a TB test but it was not related to one specific ethnicity. 

None. 

5) The biological mother makes too 
much money so grandmother did 
not qualify for funding. What is the 
reason why the grandmother 
cannot be funded under foster care 
fund because they are an 
approved home? 

All homes must be approved in order to receive foster care funding.  
Funding eligibility is not based on the approval status of a home or the 
caregiver’s income; it is based on a child’s Title IV-E eligibility, which is 
determined by various criteria at the time of removal, including the parent’s 
income. If a child is not federally eligible, ARC will supplement the 
CalWORKS for relatives once the home is approved. The CalWORKs 
benefit gets bundled up with state funds and is sent out as a single ARC 
payment. ARC is now mandatory for all counties.    
 
If it is a nonrelative caregiver, including a NFREM, the caregiver will qualify 
for state-only AFDC-FC. (Nonrelatives do not qualify for CalWORKS.)   

None. 

http://www.cdss.ca.gov/CalWORKS
http://www.cdss.ca.gov/inforesources/CalWORKs/Policy-Interpretation-County-Contacts


 

2 | P a g e  

 
Updates: 

 Reminder: CalWORKs application must be given to applicants/relatives at the time of ER placement (Section 7-01(c)(4)). 
Best practice is to help relatives complete the form.   

 Reminder: Homes that did not have a placement, provided respite care, or have an approved adoption home study by 
12/31/2017, their license is forfeited by operation of law (ACL 17-16). Please review your roster to make sure you don't 
place in these homes. 

 It is anticipated that Written Directives version 5 will be released at the end of March to be effective in April, however it 
may be delayed depending on feedback from people.  

6) The court ordered the child place 
with birth father who resides in a 
motel room. Can the birth father be 
approved through RFA? 

RFA is an assessment of individuals interested in providing foster care. A 
birth parent cannot provide foster care for their own dependent child. 
Please follow county policy and procedure for placing children with birth 
parents.  

None. 

7) Our local court requests us to 
complete non-related guardianship 
homestudies for probate court. 
Can we give the court the RFA 
Written Report or should we inform 
the court that the children are 
dependent children?  

Other counties have given probate court a standalone report, which can 
include a summary of the Written Report, but will not give them the entire 
RFA Written Report. 

None. 

8) Is CCL tracking foster family 
homes that were approved by CCL 
whose licenses are now forfeited 
so that we know not to place in 
that home?  

CCL is in the process of compiling a list and will send the list to the 20 
counties that CCL licensed homes for to confirm their list is accurate. 
Those counties will then send the list back to CCL and CCL will notify the 
homes and close the homes in LIS. Please update CWS/CMS to reflect the 
accurate placement in 2017. Please keep in mind that respite care and 
approved adoption homestudies might be difficult to track in CWS/CMS.  

None. 

9) Can CCL share the letter notifying 
the home of closure? 

CCL will share the letter notifying the closure home with the counties for 
consistency.  
 

None. 

10) We were informed by Culver City 
Children’s Residential Regional 
Office that LIS would update 
CWS/CMS by automatically 
closing out the home in CWS/CMS 
when CCL closes the home. Is this 
true?  

Manager Dora Hesia will follow-up with Culver City Children’s Regional 
Office to confirm.  

Dora Hesia will 
follow-up with 
Culver City 
Regional Office.  

http://www.cdss.ca.gov/Portals/9/All%20County%20Letter%2017-16%20Conversion%20of%20Existing%20Approved%20And%20Licensed%20Foster%20Caregivers%20to%20Resource%20Families.pdf?ver=2017-02-16-143925-843
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 TARFAs will begin in February and will be held quarterly. It is important to have RFA workers attend as the focus of the 
TARFAs is on how to process an RFA application and monitor the family.  Tele-conference is available if workers are 
unable to make it in person. 

 
Next Meeting: February 7, 2018, 1:30 pm – 2:30 pm  




